Iværksætterpanelet sætter spot på udenlandsk talent i nye anbefalinger

Iværksætterpanelets nye anbefalinger kredser om lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, kapital og en ændring af den danske lønmodtagerkultur.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen besøger Pleo. Her er det Pleos medstifter og administrerende direktør, Jeppe Rindom, som viser rundt på kontoret på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Hvordan bliver det nemmere for danske iværksættere at tiltrække udenlandske talenter?

Det forsøger Iværksætterpanelet blandt andet at give svar på i otte nye anbefalinger, som panelet tirsdag gav videre til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Derudover kredser forslagene blandt andet om gøre det mere attraktivt at investere i iværksættervirksomheder. En kulturændring skal der også til: Iværksætteri skal opfattes som en seriøs levevej, så flere i en dansk nation af lønmodtagere får mod på at springe ud i at starte noget nyt.

Den nye formand for Iværksætterpanelet, Tommy Andersen, erkender, at sådan en kulturændring tager tid, mens behovet for at tiltrække udenlandsk talent er et brændende behov hos mange virksomheder nu.

»Hvis vi ikke kan tilbyde en konkurrencedygtig pakke, så kan den type medarbejder, der efterspørges, finde ti andre steder, hvor de kan få det samme. Lige nu står Danmark desværre ikke øverst på deres liste,« siger han.Det oplever man blandt andet i Pleo, en dansk iværksættervirksomhed i vækst, der står over for at skulle skalere fra 50 til 200 ansatte inden 2019. De tilbyder en firmakortløsning gennem et system, der holder styr på de ansattes udgifter.

»Behovet for udenlandsk talent er noget af det, vi har skreget allermest om. Vi er glade for at se, at de har erkendt, at det er vejen frem,« siger Jeppe Rindom, som er medstifter og administrerende direktør i tech-virksomheden.

Trods glæden over at deres behov er blevet hørt, mener han dog alligevel, at anbefalingerne er for komplicerede. En ny anbefaling skal for eksempel give lettere adgang til forskerordningen for virksomheder, der tilbyder medarbejderaktier. Her er de allerede beskrevne anbefalinger for rigide, og Jeppe Rindom savner mere elastik i dem.

»Min appetit for at  støtte det og bruge det ligger på et lille sted. Vi kommer ikke til at bruge de nye anbefalinger, i fald de skulle blive gennemført,« siger han.

Men erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) understreger også, at anbefalingerne er et afsæt, der sagtens tåler justering fra erhvervslivet.

Den udenlandske arbejdskraft mener han i hvert fald snart får nemmere ved at komme til virksomheder som Pleo.

»Anbefalinger fra panelet med folk, der sidder med jord under neglene, kan være et gennembrud til at samle et flertal til at lempe reglerne,« siger Brian Mikkelsen.