Iværksætternes klokkeklare krav til en kommende regering

Startup-virksomheder bliver hæmmet af en lang række regler og rutiner i det offentlige. Det er på tide, at politikerne adresserer problemerne. En håndfuld iværksættere peger på nogle af de mest presserende problemer, den kommende regering skal løse.

»Hvis man vil finde dygtige folk uden for EU, skal man igennem en ansøgningsproces, som ikke er garanteret et positivt resultat. Det gør, at vi ikke kan rykke så hurtigt, som vi ønsker, og at vi ikke kan have seriøse samtaler med kandidater. I stedet mister vi dygtige kandidater til virksomheder som Facebook og Google i London eller Irland, der i forvejen er lande, som det er meget nemmere at rekruttere til end København på grund af sproget.«Peter Mühlmann, stifter af Trustpilot Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange vender i disse år hovedet mod det spirende danske iværksættermiljø, når de spejder efter fremtidens job og skattegrundlag. Der mangler hverken kloge hoveder eller skabertrang. Men det er ikke ensbetydende med, at alt kører som på skinner.

Det såkaldte startup-miljø løber – trods reformer og forbedringer – igen og igen panden mod offentlige regler, rutiner og en lovgivningsmæssig mur, der i deres optik ikke bare hæmmer deres vækstmuligheder, de risikerer at sende Danmark bagud i et benhårdt, internationalt kapløb om at skabe fremtidens virksomheder.

Berlingske har bedt en håndfuld aktører i det danske startup-miljø komme med bud på, hvor skoen trykker allermest, og hvor den regering, der vil blive dannet efter torsdagens folketingsvalg, skal sætte ind. Deres bekymringer skyldes ikke bare et fokus på egen virksomhed og muligheder. De skyldes en dybereliggende bekymring. Som Toke Kruse, stifter af regnskabs- og faktureringssystemet Billy, siger det:

»Mens en virksomhed vokser, besættes mange nye stillinger, og det skaber god dynamik i samfundet – som f.eks. skat og arbejdspladser.«

Der er mange problemfelter for iværksætterne. De når ind over mange felter. Der er dog det fællestræk, at man kan få fornemmelsen af, at regler og love er skruet sammen i en anden teknologisk tidsalder – og at de er målrettet en anden type og størrelse virksomhed end den typiske startup, hvor en håndfuld hårdtarbejdende unge mennesker fra hele verden sidder og knokler ud på natten for at forvandle deres idé til en global virksomhed.

Et af de problemområder, de iværksættere, som Berlingske har talt med, peger på, handler netop om den internationalisering, der er sket. De IT-udviklere, der er helt centrale i den digitale startup-verden, er i dag en global flok, der flyver fra job til job i det ene land efter det andet. Der er brug for, at nogle af dem lander i Danmark, men blandt andet Camilla Ley Valentin, der er medstifter af det digitale køsystem Queue-IT, oplever, at stramme danske immigrationsregler er en væsentlig hæmsko – og det trods de seneste års tiltag inden for green cards og lignende.

»Der findes ikke en model for arbejdstilladelser, der tager højde for forholdene i startup-virksomheder,« siger hun og tilføjer:

»Det er f.eks. en katastrofe, at den nye fast track-ordning udelukker startups fra at kvalificere sig, fordi der mindst skal være 20 fuldtidsansatte i virksomheden. Det stiller os dårligt i konkurrencen med større virksomheder i forhold til at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.«

Problemet med at få udenlandske specialister gennem den danske paskontrol er et af de store udfordringer, som flere fremhæver, er en alvorlig hæmsko. Startup-virksomhederne bygger på den seneste viden inden for computerprogrammering, og der er ikke nok specialister herhjemme.

Et andet alvorligt problem handler om belønning. De hårdtarbejdende IT-udviklere vælger ikke bare et krævende job for sjov, de vil have en gulerod, og i det internationale startup-miljø udgør lokkemaden ofte ejer-andel i virksomheden, der ofte er meget ambitiøs. Men her halter Danmark også efter nogle af de lande, der er i front. Stifter af og direktør i Trustpilot, Peter Mühlmann, peger på, at problemet ikke bare er, at det er meget omstændigt at oprette den slags ordninger. Skatten er simpelthen knusende uretfærdig.

»Medarbejderaktier brandskattes i dag med den højst mulige skattesats. Det betyder, at ligegyldig hvor meget man ønsker at gøre medarbejderne til medejere, så er det irrationelt økonomisk set. Dermed bliver det meget kapitalintensivt at lønne medarbejderne, og det nedsætter konkurrenceevnen,« siger han.

Et tredje problem, der er centralt for iværksætterne, handler også om skatten. Startup-virksomhederne genererer ofte underskud i flere år og er baseret på investorer, der ser potentialet på sigt. Udfordringerne på skatteområdet er mange, og der er lige så mange løsningsmodeller. Generelt efterspørger iværksætterne det, de mener, vil være en mere rimelig balance i forhold til, hvor mange midler de selv lægger i deres virksomheder.

Muligheden for større fradrag for selvstændige, muligheden for at bruge det underskud, de ofte kører med, som et aktiv, en lavere skattesats ved salg af virksomhed for bare at nævne tre felter, politikerne kunne se på. Hovedsagen er, at der bliver taget hensyn til den nye virksomhedstype, som startup-selskaberne nu en gang er.

Casper Hassø Nielsen er iværksætter og medejer af Minuba – et elektronisk sagsstyringssystem målrettet bl.a. installatør-, bygge- og anlægsbranchen. Han peger på, at der er skattemæssige problemer både for iværksættervirksomhederne og for iværksætteren selv.

»En iværksætters største udfordring er likviditet, hvorfor mange ikke trækker nævneværdig løn ud til sig selv, og hvis man gør det, så bliver man brandbeskattet fra starten. Kan man finde en ordning, hvor iværksætteren kan akkumulere sin ubrugte bund- og mellemskat og anvende det, når vedkommende begynder at betale sig selv løn? Det ville animere flere til at tage risikoen frem for det faste job,« siger han og tilføjer:

»Der er intet incitament til at tage en stor risiko i Danmark. Ikke en gang når vi har knoklet gennem flere år, og virksomheden kan begynde at udbetale udbytte, kan det rigtigt betale sig. For så snart man vil udbetale udbytte, så skal der betales en af de højeste udbytteskatteprocenter overhovedet.«

De iværksættere, Berlingske har talt med i denne omgang, udtrykker generelt bekymring for det samfundsmæssige perspektiv af et system, hvor det offentlige i nogle tilfælde føles mere som en modspiller end det modsatte. De tænker på fremtiden og den rolle, som erhvervslivet skal spille. Som Casper Hassø Nielsen fra Minuba udtrykker det:

»Grundlæggende er der ikke et fokus på – heller ikke i valgkampen – hvad vi som samfund skal leve af i de kommende 100 år. Derimod anvendes al taletid til at drøfte, hvordan de penge, som man antager bare er der, skal anvendes.«

Det siger iværksætterne

»Hvis man vil finde dygtige folk uden for EU, skal man igennem en ansøgningsproces, som ikke er garanteret et positivt resultat. Det gør, at vi ikke kan rykke så hurtigt, som vi ønsker, og at vi ikke kan have seriøse samtaler med kandidater. I stedet mister vi dygtige kandidater til virksomheder som Facebook og Google i London eller Irland, der i forvejen er lande, som det er meget nemmere at rekruttere til end København på grund af sproget.«Peter Mühlmann, stifter af Trustpilot Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Hvis man vil finde dygtige folk uden for EU, skal man igennem en ansøgningsproces, som ikke er garanteret et positivt resultat. Det gør, at vi ikke kan rykke så hurtigt, som vi ønsker, og at vi ikke kan have seriøse samtaler med kandidater. I stedet mister vi dygtige kandidater til virksomheder som Facebook og Google i London eller Irland, der i forvejen er lande, som det er meget nemmere at rekruttere til end København på grund af sproget.« Peter Mühlmann, stifter af Trustpilot

»Ét af de vigtigste redskaber for startups er at kunne udstede ejerskab til ansatte. Det er både fair og motiverende at give dem en del af kagen. I Danmark er det desværre uforholdsmæssigt dyrt og kompliceret at sætte sådanne strukturer op. Og for dem, der har råd, er der stor usikkerhed om, hvorvidt den ansatte vil blive beskattet af værdien og værdistigningen, inden den er realiseret. Det er et stort problem. Der bør kunne gives en forhåndsgaranti for, at de først beskattes ved salg af selskabet.«  Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

»Ét af de vigtigste redskaber for startups er at kunne udstede ejerskab til ansatte. Det er både fair og motiverende at give dem en del af kagen. I Danmark er det desværre uforholdsmæssigt dyrt og kompliceret at sætte sådanne strukturer op. Og for dem, der har råd, er der stor usikkerhed om, hvorvidt den ansatte vil blive beskattet af værdien og værdistigningen, inden den er realiseret. Det er et stort problem. Der bør kunne gives en forhåndsgaranti for, at de først beskattes ved salg af selskabet.« Tine Thygesen, marketingsdirektør i Colego

I en artikelserie sætter Berlingske fokus på dem der finansierer velfærden og hvad vi gør for dem. Herunder iværksætterne, som vi spørger om hvorfor de har gidet starte egen virksomhed op. Én af dem er Billys Billing hvor vi interviewer iværksætter Toke Kruse.»Iværksættere løber en gigantisk risiko, men belønnes ikke for at tage denne - eller sagt lidt mere politisk: De skal motiveres noget mere. F.eks. er det sådan, at jeg har brugt mange millioner kroner på at vækste Billy, men hvis det ikke lykkedes, får jeg ikke et fradrag eller pengene igen. De er væk. Vi ved, at man starter mange virksomheder, før der er én, som slår igennem - derfor skal der også være en stor gulerod for enden.«  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

»Iværksættere løber en gigantisk risiko, men belønnes ikke for at tage denne - eller sagt lidt mere politisk: De skal motiveres noget mere. F.eks. er det sådan, at jeg har brugt mange millioner kroner på at vækste Billy, men hvis det ikke lykkedes, får jeg ikke et fradrag eller pengene igen. De er væk. Vi ved, at man starter mange virksomheder, før der er én, som slår igennem - derfor skal der også være en stor gulerod for enden.« Toke Kruse, stifter af Billy