Iværksætterlån skal få flere studerende til at stifte virksomhed

Tre fjerdedele af de universitetsstuderende mener, at uddannelsessystemet bør ruste studerende bedre til at blive iværksættere. Det viser en undersøgelse fra Ase, som foreslår at indføre et statsgaranteret opstartslån til dem, der har idéerne og viljen til at starte virksomhed.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre ud af fire af landets universitetsstuderende mener, at uddannelsessystemet bør ruste studerende bedre til at forfølge en karriere som iværksætter. Det viser en undersøgelse fra den tværfaglige a-kasse Ase, som derfor foreslår at indføre en ny type iværksætterlån for at få flere studerende til at gøre drømmen om at blive sin egen arbejdsgiver til virkelighed.

»Det er helt oplagt at benytte den enorme iværksætterlyst blandt studerende som et af midlerne til at bekæmpe dimittendledigheden. Det foreslår vi, at man gør ved at indføre et statsgaranteret opstartslån,« siger politisk chef i Ase Thomas Telving.

Og et iværksætterlån vil ikke alene skabe beskæftigelse til de, der vælger at starte virksomhed, vurderer han:

»Det er en rimelig antagelse, at virksomheder stiftet af akademikere også vil have en større tilbøjelighed til at ansætte akademikere og dermed også de, der er så hårdt ramt ifølge de nye ledighedstal på området,« siger han.

Berlingske skrev lørdag, at de seneste tal fra paraplyorganisationen Akademikerne viser, at godt hver tredje nyuddannede kandidat inden for samfundsvidenskab og humaniora kan se frem til at gå ledig et år efter sidste eksamen.

»Fra Ases analyser står det klart, at økonomi er en væsentlig barriere for mange studerende i forhold til at stifte virksomhed. Derfor er det et naturligt sted at sætte ind. Vi er ved at få foretaget beregninger af de økonomiske omkostninger ved låntypen. De er ikke færdige endnu, men der er indtil videre grund til at tro, at det ikke vil betyde økonomiske byrder for staten,« siger Thomas Telving.

Iværksætterlånet er tænkt som udgørende 7.592 kroner om måneden og lånes og tilbagebetales efter samme principper som det, der i dag kendes som et SU-slutlån, som man kan tage i de sidste 12 måneder af sin videregående uddannelse, hvis man har brugt al sin SU.

Forslaget om et iværksætterlån bliver også varmt modtaget blandt de studerende. Ifølge Ases undersøgelse vil det for 17 procent i høj grad øge tilbøjeligheden til at starte virksomhed umiddelbart efter studiet, mens 46 procent angiver, at det i nogen grad vil øge deres tilbøjelighed.

Thomas Telving mener også, at et lån frem for en SU-model har åbenlyse samfundsøkonomiske fordele.

»Og man kan formode, at det, at der er tale om et lån samtidig vil udgøre en indbygget sorteringsmekanisme, som sikrer, at de, der benytter det, selv tror på deres forretningsidé,« siger han.

Den politiske chef forklarer, at låneansøgningen skal indeholde en forretningsplan, som skal godkendes af uddannelsesinstitutionen. Et af godkendelseskravene er, at det skal være realistisk, og at virksomheden kan være levedygtig eller formår at tiltrække investorer inden for 12 måneder.

Ases undersøgelse er besvaret af knap 1.000 universitetsstuderende.