Iværksætterikon: Nu kommer venturefondene

Den tidligere Just-Eat-topchef, Klaus Nyengaard, er forbløffet over, hvordan de europæiske venturefonde nu zoomer ind på nye danske iværksættervirksomheder. På onsdag løber en ny iværksætterkonference af stablen, og de store investorer er med.

Klaus Nyengaard er en af ophavsmændene til konferencen Tech BBQ, der finder sted i København onsdag. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste års opblomstring i det danske iværksættermiljø begynder for alvor at vække international opsigt. Det oplever erhvervsmanden, iværksætteren og den tidligere Just-Eat-direktør Klaus Nyengaard lige nu. Og det i sådan en grad, at han taler om et markant skift i miljøet.

Klaus Nyengaard er en af ophavsmændene til konferencen Tech BBQ, der finder sted i Operaen i København onsdag. Derudover har han været med til at arrangere et lukket event aftenen før, hvor han samler cirka 35 repræsentanter for lovende, danske teknologibaserede iværksættervirksomheder og parrer dem med omtrent 25 ventureinvestorer fra hele Europa.

At ovenstående overhovedet kan lade sig gøre er ingen selvfølge, forklarer manden, der er kendt for at have gjort den danskudviklede takeaway-portal til et internationalt, børsnoteret erhvervseventyr.

»Skåret ind til benet er det her noget helt nyt. Havde vi forsøgt at afholde sådan en aften for bare tre år siden, ville det ikke have kunnet lade sig gøre. Vi vil ikke kunne have lokket 25 af de allerbedste investorer i Europa til at tilbringe så lang tid i København,« siger en hurtigsnakkende og ivrig Klaus Nyengaard.

Stemningen er skiftet

Det er ikke uden årsag, at Klaus Nyengaard er begejstret. For én ting er, hvad aftenmødet tirsdag og konferencen onsdag kan kaste af sig for de deltagende iværksættervirksomheder. En helt anden ting er, hvad den internationale interesse fortæller om status på den danske tech-iværksætterdrøm.

»Der er sket et stemningsskifte. Investorerne er blevet overbevist om, at kvaliteten i København er af sådan en kaliber, at man godt kan bygge store, internationale virksomheder ud af det. Og det er dét, de store, europæiske venturefonde efterspørger. Talentet og ambitionen bag de danske virksomheder, der bliver bygget lige nu, er i deres optik i orden,« siger han.

Klaus Nyengaard har været tilbage i Danmark i fire år og har lagt erhvervseventyret Just-Eat og storbyen London bag sig. Han har dog lige siden været en central del af det europæiske startup-miljø både på investor- og iværksættersiden.

Talentfulde og ambitiøse

Én ting er, at de internationale fonde som f.eks. Index, Higland og Passion i Klaus Nyengaards optik for alvor er begyndt at se mod Danmark. En anden positiv ting, der hænger sammen med den ovenstående, er, efter hans opfattelse, at tech-iværksættermiljøet i specielt hovedstadsområdet er blevet modnet. Menneskene i miljøet er blevet forvandlet til den moderne iværksætter, der fra begyndelsen fokuserer på det, der er helt centralt for internationale investorer.

»Den nye generation af tech-iværksættere er karakteriseret af nogle andre værdier end tidligere. Hvis du går nogle år tilbage, var mange iværksætteres mål at få succes i Danmark, så de bagefter kunne gå ud at købe en Porsche. Det er de heldigvis kommet ud over i dag,« siger han og tilføjer:

»Vores iværksættere er ikke bare talentfulde. De er også meget ambitiøse. Tidligere ville den type mennesker være gået efter en karriere i eksempelvis McKinsey, men i dag vælger mange selv at gå at erobre verden. De tænker internationalt og stort fra begyndelsen. Derfor er de interessante.«

Brobyggeren

Klaus Nyengaard får nu muligheden for at bringe de to verdener – de danske iværksættere og de internationale investorer – sammen tirsdag og onsdag. Han har selv store forhåbninger til afkastet i form af kontakter og muligheder for investeringsaftaler. Han kender allerede til tilfælde, hvor parterne er begyndt at tale sammen efter blot at være blevet introduceret i forbindelse med invitationen.

På nogle måder betyder det, at cirklen er ved at være noget nær sluttet for Klaus Nyengaard. Efter at han red med på succesbølgen med Just-Eat og en stribe andre projekter, har han sat sig som mål at styrke det danske iværksættermiljø.

»Allerede mens jeg arbejdede for dem, begyndte jeg at tænke, at der ville komme en dag efter Just-Eat, og den skulle handle om at betale tilbage til det startup-miljø, som jeg i mange år havde været en del af. Jeg kan introducere parterne og på den måde blive brobygger mellem dem iværksætterne og venturefondene,« siger Klaus Nyengaard.