Iværksætterhus skubber cleantech-projekter i gang

Det Grønne Iværksætterhus er sat i verden for bl.a. at hjælpe nystartede cleantech-virksomheder gennem den første vanskelige fase med bl.a. kaptialtørke. Indtil videre er erfaringerne positive.

Det er ikke kun de bølgende og stadig forårssprøde kornmarker, der er grønne ved Risø nord for Roskilde. Klods over for det gamle atomforskningsanlæg ligger i dag Det Grønne Iværksætterhus, der er sat i verden for at give danske cleantech-iværksættere en hjælpende hånd.

Det Grønne Iværksætterhus er finansieret af bl.a. Erhvervsstyrelsen, forskerparken DTU Scion og væksthusene i Region Sjælland og Region Hovedstaden. Huset slog dørene op i september sidste år, og siden er omkring 60 driftige iværksættere blevet tilknyttet huset, hvoraf 15 har valgt at have kontor i huset.

En af de virksomheder, der har adresse hos Det Grønne Iværksætterhus, er den lille startup Norlase. Virksomheden har patenteret teknologi, der kan bruges til at effektivisere laserstråler i den effektmæssige mellemklasse.

Projektkoordinator ved Det Grønne Iværksætterhus Henriette Hansen forklarer, at hendes og husets rolle ikke bare er at lægge de fysiske rammer for et startup og tilbyde praktiske faciliteter som prototypeværksted. Det handler lige så meget om netværk og vejledning.

»Vi hjælper med et væld af praktiske ting og forsøger at få iværksætterne over barrierer. Eksempelvis når det kommer til at finde den rigtige kontaktperson et sted på DTU. Der er jo immervæk over 8.000 mulige,« siger hun og tilføjer:

»Vi vil gerne levere præcis og målrettet hjælp. Det er lidt ligesom et byggemarked. Det hjælper ikke meget at spørge om vej og så få at vide, at man skal lede på den og den hylde. Vi vil gerne fortælle hvor på hylden, de finder varen.«

Resultater svære at måle

Scion DTU står for udvikling og drift af huset. Chefen for forskerparken er Steen Donner, og han forklarer, at Det Grønne Iværksætterhus er sat i verden af regeringen for at få sat skub i dansk cleantech.

»Huset skal være med til at fremme iværksætteri inden for det grønne. Det har jo været et styrkepunkt for Danmark i en årrække, og det vil man gerne fastholde. Der er derfor brug for at få noget mere entrepreneurship inden for feltet. Og for at tilskynde det har vi etableret Det Grønne Iværksætterhus som en hjælp,« siger han.

Den langsigtede finansiering er ikke helt på plads endnu, men Scion DTU-direktøren er dog mere end fortrøstningsfuld, når det kommer til at indgå en forlængelse af finansieringsaftalen med Erhvervsstyrelsen.

Når det kommer til resultater, så erkender Steen Donner dog, at den slags kan være svært at måle. Blandt andet på grund af tidshorisonten i den slags projekter – men også fordi virksomhederne kun er inde i huset i en kortere periode.

Han mener dog, at man allerede kan konkludere, at konceptet ser ud til at skubbe de håbefulde cleantech-iværksættere den rigtige vej.

»Vi har meget positive erfaringer med det. Det er dog endnu svært at sige, hvad den egentlige indvirkning bliver, men mavefornemmelsen omkring indsatsen er god. Det er lidt som en tragt med huller i – hælder du nok i den, så drypper der nok noget ud af bunden,« siger Scion DTU-direktøren.