Iværksætterforeningens formand: Der er brug for kulturændring

Der er ikke i sig selv noget galt ved at hylde og forsøge at fremme iværksætteriet i uge 47, men tiden er ved at være moden til en kulturændring, mener Dansk Iværksætter Forenings formand.

Christian Walther Øyrabø, formand for Dansk Iværksætter Forening, mener, at vi i Danmark har meget at lære af, hvordan erhvervslivet i San Francisco tackler iværksættermiljøet. Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et muligt fremtidsscenario. Det er, hvad Christian Walther Øyrabø øjner, når han spejler Danmark i det dynamiske iværksættermiljø, han ser i San Francisco på den amerikanske vestkyst. Men han ser også store forskelle. Forskelle, som han mener, vi kan lære noget af herhjemme.

Christian Walther Øyrabø er formand for Dansk Iværksætter Forening og arbejder i den forbindelse for at bedre forholdene for det danske iværksættermiljø. Det kunne måske lyde som en kamp mod offentlige barrierer, skattesatser og bureaukratiske byrder, men det er det ikke alene. I forbindelse med at den internationale Vækst- og Iværksætteruge, Uge 47, er i fuld gang, minder han om, at det ikke er nok bare at fokusere på samfundsmæssige rammevilkår.

Til gengæld er det på tide, at det danske erhvervsliv kommer op af stolen og selv tager ansvar for at opbygge et holdbart iværk­sætter-økosystem, mener han.

Erhvervslivet hjælper iværksættere

»Der er ikke noget galt med iværksætter­ugen som sådan. Det er vigtigt, at der bliver sat fokus på området. Og det gode er, at man har skabt et forum, et vindue, hvor folk kan komme rundt til arrangementer. Det skal man, når man er iværksætter. Man har behov for at høre, hvordan andre tackler udfordringer og bliver inspireret,« siger han og tilføjer:

»Problemet er, at det faktisk burde være normalen. Det skulle der være lejlighed til hele året. Det burde ikke bare være koncentreret om den uge. Hvorfor ikke være lidt mere ambitiøs og så køre iværksætter­torsdage hele året rundt?«

Christian Walther Øyrabøs pointe er, at han støder ind i en grundlæggende forskel, når han sammenligner situationen herhjemme med et sted som San Francisco, hvorfra han via telefon forklarer sit synspunkt til Berlingske.

På den amerikanske vestkyst eksisterer et miljø, hvor det private erhvervsliv ser radikalt anderledes på iværksætterlaget, og hvor det har overtaget rollen som facilitator.

»Det er sådan, man gør her i USA. Forleden var jeg til et arrangement hos K&L Gates, der er et af verdens største advokatfirmaer, i et af deres store, fede mødelokaler. De sørgede for mad og drikke til 30 mennesker hele eftermiddagen. Og de gjorde det gratis, uden at blande sig og uden at forvente at kunne fiske kunder bagefter. Sådan gør man det bare her,« siger han.Hvori lå deres motiv– i social ansvarlighed?»Nej, jeg tror, social ansvarlighed er det forkerte begreb. Det handler om, at det er deres måde at være en del af økosystemet på. De forstår, at hvis du behandler andre pænt, så taler de også pænt om dig. I dag er »word of mouth« magtfuldt. Det handler om, hvad det her advokatkontor kan få ud af det på længere sigt,« siger han.Vil du sige, at de spejler sig i tidens markedsføringstrends?»Ja. Det er selvfølgelig også vigtigt, at du er med og har fingeren på pulsen. Men i dag er det vigtigt, at du som virksomhed opfører dig ordentligt og sørger for, at dit navn bliver forbundet med noget positivt. Det er en form for skjult markedsføring, men det ændrer ikke ved, at jeg eksempelvis føler mig godt behandlet. Jeg ved godt, hvem jeg vil ringe til først, hvis jeg skal bruge en advokat i San Francisco,« siger han.

Vigtigt at fremme andres succes

Christian Walther Øyrabø mener, at de virksomheder, han møder i iværksætter-»hubben« på den anden side af Atlanter­havet, har fundet en nutidig måde at være i både den traditionelle forretningsverden og i iværksættermiljøet på – der, hvor det næste Google, Facebook eller Microsoft pludselig kan rejse sig.

Han understreger dog, at han også ser lignende gæstfrihed og engagement i Danmark – men der er længere mellem det. »Vi skal i bund og grund være glade for, at vi bor i et land, hvor det offentlige har muligheden for at samle op på tingene og samle folk op, som det går skævt for. Men det burde være virksomhederne, der hankede lidt op, når det gælder om at skabe et dynamisk iværksætter-økosystem,« siger han og tilføjer:

»Erhvervslivet skulle kigge lidt mere på, hvad andre har gjort med succes. De skal se på, hvad det kan kaste af sig, når man blander sig på den gode måde og lægger skulder til at fremme andres succes. Og hvad er risikoen? En lille udgift. Til gengæld får man mulig­heden for at blive associeret med cremen af den mest initiativrige ungdom.«