Iværksætterforening vil uddele »kloge legater«

Folkene bag foreningen »WeLoveStartups« mener, der er gode iværksætterideer, der ikke får støtte fra de eksisterende tilbud. Dem vil de hjælpe.

Jakob Breddam, daglig leder af WeLoveStartups. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En iværksætter med en god idé deltager i en iværksætterkonkurrence, men vinder ikke, fordi en anden havde en idé, der havde verdensomspændende potentiale og vandt. En anden iværksætter med en god idé vil gerne deltage i nogle af de offentlige støtteordninger, men kan ikke påvise at ville kunne skabe vækst på sigt.

Sådan er billedet ofte, når man ser på iværksættermiljøet, mener Jakob Breddam, der er initiativtager til foreningen »WeLove-Startups« og uddannet inden for økonomistyring med fokus på iværksætteri og forretningsudvikling. Han vil gerne hjælpe de iværksættere, der ender på plads nummer to, tre eller 100 i iværksætterkonkurrencerne.

»Vi vil gerne hjælpe de iværksættere, der ikke kommer med i de forskellige programmer, men som stadig kan skabe noget positivt for Danmark. Vi ser mange gode ideer blandt dem, der ikke vinder konkurrencerne. Der ser vi et kæmpestort potentiale og mange iværksættere, der kan drage nytte af et legat fra os,« siger han.

Kloge legater

Foreningen er nyetableret, og initiativtagerne bag er iværksætterprogrammet Microsoft BizSpark, a-kassen Dana, web hosting-virksomheden UnoEuro og iværksættermediet Trendsonline. Det er planen, at der skal uddeles legater på 25.000 til 75.000 kroner to gange årligt til ansøgere, men det er ikke kun penge, iværksætterne kan få del i.

Foreningen arbejder for at få en stor gruppe ambassadører tilknyttet, som har en stor viden og et stort netværk inden for stort set alle brancher.

»Vi vil uddele såkaldte kloge legater, hvor iværksætterne også får adgang til hjælp fra vores ambassadører, der forhåbentlig kan hjælpe dem godt på vej. De vil også kunne give iværksætterne gode råd til at bruge pengene rigtigt, så de får mest ud af dem, og fordi de har stort kendskab til de forskellige brancher, vil de ofte have en god fornemmelse af, hvordan ideerne kan udvikles for at ramme netop den branche rigtigt. På den måde gør vi noget for, at pengene bliver brugt hensigtsmæssigt,« siger Jakob Breddam.

Udvælges efter passion

I øjeblikket knokler foreningen for at samle penge ind, så de første legater kan uddeles til december. Men selv om man ikke bliver udvalgt til at få et legat, vil WeLoveStartups stadig gerne være med til at hjælpe.

»Vi har et stort netværk, vi kan henvise til, så hvis en ansøger ikke modtager et legat fra os, kan vi måske hjælpe projektet videre alligevel. Uanset om vi har ambassadører, der kan hjælpe inden for den givne branche eller ej, er jeg overbevist om, at vi altid har nogen i vores netværk, der kan hjælpe ansøgeren,« siger Jakob Breddam.

Det er ambassadørerne og en jury, der får æren af at vælge de iværksætterideer, der skal have et legat. Der lægges især vægt på, om ideen er innovativ, og at den pågældende opstartvirksomhed kan få noget ud af pengene, men det er også vigtigt, at ansøgeren er passioneret omkring sin idé.

»Det kan godt være, at man har en idé om at blive millionær i løbet af tre år, og det er også rigtig fint, men vi tror på, at hvis man er virkeligt passioneret omkring sin opstartvirksomhed, så er man også mere villig til at knokle for, at den bliver til noget,« siger Jakob Breddam.

Virksomheder kan melde sig ind i WeLove Startups som medlem for 2.500 kroner om året. Det giver virksomhederne mulighed for at blive ambassadører, at støtte dansk vækst og få eksponering i forbindelse med de iværksætterprojekter, der støttes med legater. Derudover støtter både brand-partnere og initiativtagerne med større beløb, men til fremtiden er der også andre indtjeningsmuligheder på tegnebrættet.

»Vi vil gerne gøre det muligt for alle at gå ind på vores hjemmeside og støtte med penge til iværksætterne. For eksempel skal det i fremtiden være muligt at donere penge til iværksættere i et bestemt område, så man kan få lov til at påvirke fremdriften netop der, hvor man gerne vil se den,« siger Jakob Breddam.