Iværksætterflab: Amerikanerne er ikke bedre end os

Jubii-medstifter og Amino-bagmand, Martin Thorborg, er netop vendt hjem efter en årrække i USA. Amerikanerne er hverken klogere eller flittigere end danske iværksættere, vurderer han.

Martin Thorborg er hjemvendt til DK efter flere år i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her er han så igen. En af denne nations allerførste onlineiværksættere og i hvert fald en af de mest højlydte af slagsen. Efter tre år på eventyr i USA og en jordomrejse på jagt efter danske iværksættere, står Martin Thorborg nu med fødderne solidt plantet på Nørrebros cement.

Og så har han fået aflivet en hårdnakket myte. For Martin Thorborg rejste til USA i den tro, at han nu havde fået opholdstilladelse blandt verdens bedste iværksættere, og at staternes startup-virksomheder kunne noget ganske særligt, som vi mangler her i kongeriget.

”Det er en løgn, at de er bedre end os. Det er et spørgsmål om antal. Vi fem millioner og de er 310 millioner. De er muligvis en lille smule mere happy go lucky. Jeg har lyttet til et hav af åndsvage ideer som de tror fuldt og fast på. Men de er hverken klogere, flittigere eller mere opfindsomme end os. Det er et spørgsmål om volumen og jeg er ikke imponeret over niveauet, siger han.

Han peger særligt på lederevner, hvor han vurderer, at danske ledere er ekstremt dygtige og hvor det halter for amerikanerne.

Hånden på kogepladen

Strømmen af ord og kontante holdninger til politik og iværksættere er stadig omfangsrig, og er ikke smeltet væk efter tre år i Floridas hede.

”Det der med at man skal flytte til udlandet, hvis man vil have succes, er noget vrøvl. Man kan brokke sig over skatter, rammevilkår og at det er umuligt at få kapital. Men sandheden er jo, at hvis du som iværksætter ikke er parat til at sætte hånden på kogepladen og forventer direktørløn fra begyndelsen, så er det da klart, at du ikke kan få kapital. Men hvis du viser, at du har nosser og ofre noget for det, så er det min klare holdning, at det godt kan lade sig gøre, siger han og tilføjer, at han med garanti for folk på nakken med den udtalelse.

Læs hele interviewet i Business Innovation