Iværksættere snyder sig til succes

Danske iværksættere fupper sig til dagpenge og lever på en løgn, mens de etablerer egen virksomhed.

Iværksættere skjuler sig bag opdigtede ansøgninger og løgne for at modtage dagpenge, mens de etablerer virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gert Nielsen (navnet er opdigtet, men det rigtige er redaktionen bekendt, red.) er social bedrager, men han er også succesrig iværksætter. De seks ansatte i hans østjyske teknologivirksomhed får snart fire nye kolleger, og på den måde har Gert Nielsen skabt ti danske arbejdspladser siden 2010, hvor han oprettede virksomheden.

»Det var ikke lykkedes, hvis ikke jeg havde snydt. Jeg kunne ikke leve uden en månedlig indtægt,« siger han.

Berlingske Business har været i kontakt med en række danske iværksættere, der alle fortæller, at de snyder eller har snydt dagpengesystemet, mens de har etableret virksomhed.

»Dagpengesnyd er ikke acceptabelt. Det gælder uanset, hvor fint et formål man har. Det kan ikke gradbøjes. Når det så er sagt, så ved jeg godt, at det er svært at starte virksomhed, men det problem skal løses gennem erhvervspolitikken,« siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der har ansvaret for dagpengesystemet.

Mette Mønsted, professor ved CBS, forstår godt iværksætternes »kreative« omgang med reglerne. Hun har netop set nærmere på vilkårene for iværksætteri i de nordiske lande. Især iværksættere, der starter på deltid, er hårdt ramt.

»Jeg blev rystet over at se, hvordan forholdene er. Hvorfor straffer vi dem, der prøver at hive en løn ind selv? Det er jo hul i hovedet,« siger hun.

Arbejdsmarkedsstyrelsen, der fører kontrol med udbetalingerne af dagpenge, har for sidste regnskabsår bedt A-kasserne rejse 63 sager mod dagpengemodtagere, som de mener har arbejdet for meget i egen virksomhed. Men hvor mange, der snyder, er svært at komme med et bud på.

»Vi kan ikke sige, om der er 400 eller 4.000,« siger kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen Susanne Bærentzen.

Yderligere er der et stort mørketal. Dagpengemodtagere, der endnu ikke har oprettet virksomhed, indgår ikke i styrelsens registrering. Derfor er det muligt at klargøre aftaler, så de kan have en indtjening fra første dag. Dette forarbejde er også ulovligt, når man modtager dagpenge. Mette Frederiksen siger, at hun nu vil gå i gang med at afdække omfanget.

Læs hele artiklen i dagens udgave af Business Innovation