Iværksættere skal udvikle supersatellit for Forsvaret

En iværksættervirksomhed fra Aalborg har netop underskrevet kontrakt med det danske forsvar på udvikling af en satellit til overvågning af Arktis.

Forsvaret får nu sin egen satellit til overvågning af skibs- og flytrafikken i Arktis.

Den aalborgensiske iværksættervirksomhed GomSpace, der er en af verdens førende udviklere og producenter af helt små satellitter, har i dag sammen med DTU underskrevet en kontrakt med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse på en sådan satellit.

GomSpace skal i et forskningsprojekt i samarbejde med DTU udvikle og levere en såkaldt nano-satellit på mellem seks og otte kilo. Den skal sendes op i rummet som led i et arktisk overvågningsforsøg i forsvaret.

Test- og demonstrations satellitten skal være klar til opsendelse i slutningen af næste år.

Dermed får det danske forsvar for første gang sin helt egen satellit, der ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse med hovedsæde i Ballerup kan bidrage til den overvågningen af Arktis.

»Dermed kan forsvaret finde ud af, hvordan man i Danmark skal bruge satellitteknologi i Danmark og Arktis. Jeg håber, at satellit-teknologi kommer med i det næste forsvarsbudget, og vi til den tid kan levere det, der skal leveres,« siger Niels Buus, administrerende direktør i GomSpace.

Test-satellitten, der måler blot 30 cm gange 20 cm gange 10 cm, vil rumme radiomodtagere, der kan opfange, spore og lokalisere alle signaler fra skibe og fly.

I dag underskrev Niels Buus aftalen sammen med DTU på Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i Ballerup.

Satellitten er lille modul, en såkaldt nano-satellit, der sættes sammen lige som legoklodser. Satellitten har fået det grønlandske navn »Ulloriaq«, der betyder stjerne.

»Opgaven fra forsvaret er en af vore mange drømmeopgaver, vi i øjeblikket er involveret i. Udvikling af satellitten er et afgørende skridt for os til at kunne levere satellitter på højere niveauer til bl.a. Nato-landes forsvar og de lande, Danmark må sælge til,« siger direktøren.

GomSpace har deltaget med komponenter og udstyr i over 40 satellitmissioner.

Selskabet fuldført to succesfulde missioner med egne satellitter. Den ene var med Gomx-3 satellitten, som sidste år blev sendt op med en japansk raket til ESAs rumstation, hvor den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, opholdt sig.

Han blev sendt op med en ESA-rumfærge. Fra rumstationen blev Gomx-3 sendt ud i rummet.

»Vi er i samme miljø og ses ofte med Andreas Mogensen,« siger Niels Buus.

Nano-satellitter, som GomSpace og 14 andre førende virksomheder på verdensplan udvikler, bruges til forskning og af den militære og civile industri. Det er lige fra shipping- og luftfartsvirksomheder til telekomvirksomheder.

GomSpace ser store vækstmuligheder inden for små satellitter til det globale marked. Virksomheden kan levere komponenter, platforme og satellitter til både den civile og militære rumfartsindustri.

Selskabet bliver børsnoteret på Nasdaq First North i Stockholm 16. juni. GomSpace, der er grundlagt i 2007, har allerede forud for børsnoteringen hentet 80 mio. danske kroner fra investorer.

»Nano-satellitter er et voldsomt voksende. GomSpace arbejder på at blive et stort firma. Vi omsatte sidste år for og venter i løbet af en håndfuld år at omsætte for 800 mio. svenske kr. eller omkring 640 mio. kr. Sidste år omsatte vi for 33 mio. svenske kr. eller 27 mio. danske kr.« siger administrerende direktør Niels Buus.