Iværksættere klar til at bekæmpe hvidvask med nyt IT-system

Det danske fintech-selskab NewBanking vil bekæmpe hvidvask af penge og forebygge misbrug af persondata ved hjælp af et nyt IT-system, der sikkert og nemt kan validere, opbevare og dele følsomme personoplysninger. Virksomheden har allerede solgt systemet til flere danske virksomheder.

Morten Helles (tv) og Christian Vist Larsen (th) har oprettet en ny digital løsning til at opbevare persondata for virksomheder og banker. Målet er at bekæmpe hvidvask og misbrug af persondata. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste år træder en ny selskabslov i kraft. Den nye lov stiller højere krav til virksomheder og banker, som skal indhente, opbevare og dokumentere identifikationsdata. Det kan blive en stor mundfuld for mange virksomheder sammen med den nye mere strikse GDPR-lovgivning.

Men et nyt IT-system kan gøre det lettere for virksomhederne at leve op til den nye lovgivning – ligesom løsningen gør det lettere for banker at leve op til kend-din-kunde-reglerne.

NewBanking henvender sig til investeringsforeninger, kapitalfonde og advokater samt en række andre sektorer, der er underlagt hvidvaskregler. Og en del danske virksomheder har allerede valgt at benytte løsningen, deriblandt advokatfirmaerne Bech-Bruun og Plesner, Danske Spil og rederiselskabet DFDS.

Der er tale om et krypteret IT-system, hvor brugere eller kunder uploader forskellige oplysninger og identifikationspapirer, eksempelvis Nem-Id, pas, kørekort eller straffeattest, forklarer adm. direktør i NewBanking, Christian Visti Larsen.

»Hver enkelt virksomhed skal med vores løsning ikke gå ind og validere de forskellige oplysninger. Brugerne har en profil, og så giver de virksomhederne adgang til deres oplysninger,« siger han og forklarer, at det er virksomhederne og ikke brugerne, som betaler.

Newbanking blev oprettet i 2015 og begyndte at udvikle den nye digitale platform i 2017. Ideen opstod, fordi Christian Visti Larsen selv har været ansat som revisor i blandt andet Danske Bank.

»Jeg kender til frustrationerne med at håndtere de her ting. Det er enormt ressourcekrævende at sikre og verificere disse data,« siger han og uddyber:

»Der er efterhånden så mange regler på området, at det kan være omkostningsfuldt for virksomheder at leve op til,« siger Christian Visti Larsen.

Christian Visti Larsen fortæller yderligere, at NewBanking har et samarbejde med den hollanske virksomhed Gemalto, som er verdensførende inden for digital sikkerhed. Gemalto har blandt andet været leverandør af biometriske europæiske pas.

Og håbet er på langt sigt at udvikle en løsning, hvor personlige dokumenter kan erstattes af personlige profiler med krypterede data.

»Man kan sagtens forestille sig på sigt, at man kan gå ind i en lufthavn, og via ansigtgenkendelse, som kobles til dine pasoplysninger på profilen, kan personalet verificere, hvem du er,« siger Christian Visti Larsen.

Newbanking har ad flere omgange fået støtte af Innovationsfonden, og det har ifølge Christian Visti Larsen været altafgørende for at udvikle den nye løsning.

»Det er ekstremt dyrt at arbejde med datasikkerhed. Det kræver meget stor ekspertise at lave noget, der fungerer godt og samtidigt kan efterleve de absolut højeste sikkerhedskrav og krypteringsteknologi,« siger Christan Visti Larsen.