Iværksættere går sammen mod hadeskat

Trods løfter blev den blev ikke fjernet ved sidste finanslov - nu samler danske iværksættere underskrifter mod alle tiders hadeobjekt: Iværksætterskatten.

Martin Ferro-Thomsen er en af idémændene bag protestsiden WeStart.dk. Når han ikke samler underskrifter i cyberspace, står han bag iværksættervirksomheden Conferize. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af løfter i regeringsgrundlaget blev iværksætterskatten ikke fjernet ved forhandlingerne om finansloven i november.

Det har fået danske iværksættere til at tage sagen i egen hånd. På protesthjemmesiden WeStart.dk er der nu sat en underskriftindsamling i gang for at få fjernet den omstridte skat. I relativ ubemærkethed gik siden i luften i sidste uge, og allerede nu har 170 skrevet under.

- Du behøver jo ikke være iværksætter eller økonom for at se, at den her skat simpelthen er forkert. Så vi vil også gerne have, at de, der har skrevet under, sender en mail til deres venner. Vi har ikke noget mod at betale topskat og alt muligt andet, men at lægge 25 procent oveni, det er simpelthen for grelt, siger Martin Ferro-Thomsen, der ud over at være en af idémændene bag hjemmesiden også står bag iværksættervirksomhederne Issuu og Conferize.

Konceptet bag hjemmesiden er, at iværksættere og andre modstandere nu får et forum, hvor de kan danne fælles front i stedet for at brokke sig enkeltvis.

Bred opbakning

Ifølge Martin Ferro-Thomsen har skatten allerede haft konsekvenser.

- Vi ser jo, at de dygtige iværksættere flytter fra Danmark. Danske iværksættere investerer selv en masse, og staten har investeret en masse i deres uddannelse, og så er det ikke rimeligt, at frugten af de investeringer bare forlader landet på grund af den skat. Danmark bliver nødt til at komme på banen og gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at opfordre til iværksætteri, siger han.

På hjemmesiden finder man en række funktioner, hvor man kan dele sine oplevelser med skatten, men man finder også en liste over folk, der støtter initiativet. Her ses prominente iværksætternavne som Martin Thorborg (serieiværksætter og stifter af Jubii), Tine Thygesen (CEO i Everplaces) og Christian Lanng (CEO og medstifter af Tradeshift).

Alle støtter de op om budskabet, at Danmark skal være mere attraktivt at investere i. Som situationen er nu, mister vi både job, viden og penge, står der på hjemmesiden.

- Det er typisk enkeltinvestorer, der tager den største risiko, når små vækstvirksomheder skal finansieres. Derfor er det ekstrakritik, at vi starter med at brandbeskatte investorer med 25 procent. Det får jo bare investorerne til at flytte deres penge til Tyskland eller England, siger Martin Ferro-Thomsen.

Underskriftindsamlingen løber, indtil skatten er endegyldigt afskaffet.