Iværksætter og krigsveteran beskytter Californiens vand med skyggebolde

En kvinde fra Californien har skabt en succes, som både beskytter statens vandbeholdning og hjælper krigsveteraner i arbejde.

Los Angeles lider nu for fjerde år i træk af en voldsom tørke. Tørken begyndte i 2012 og omfatter stort set hele Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON

Los Angeles har fået nyt legetøj. 96 millioner sorte, plastik bolde for at være helt præcis. Skyggeboldene er blevet navngivet efter deres funktion: De dækker overfladen i vandtanke og beskytter mod tørke, skriver Bloomberg tirsdag.

Boldene er cirka 10 centimeter i diameter og ved at deflektere UV-stråling forventes de at kunne beskytte mere end 11.356.235 liter vand fra at fordampe i det sydelige Californiens skarpe sollys. De beskytter også mod algevækst og giftige kemiske reaktioner. Ved at fylde dem med vand har man sikret sig, at boldene ikke blæser væk.

Det er virksomheden XavierC, som producerer de innovative bolde XavierC, og kvinden bag er den 30-årige krigsveteran Sydney Chase. Hun forlod et velbetalt job og solge sit hus for at skaffe kapital til at starte det sympatiske projekt. Chase kalder selv projektet for »konserveringsbolde«, fordi de kan holde vandbeholdningen ren og intakt.

Chases vision går ud på andet og mere end at konservere vand. Hun ønsker at skabe arbejdspladser til handicappede krigsveteraner, som har svært ved at finde arbejde. Det er derfor vigtigt for Chase at bygge en virksomhed op, hvor der er plads til veteranerne i administrative - , marketings - og andre computerstillinger.

»Det knuser mit hjerte at se de her meget fysiske mennesker komme tilbage uden evnerne til at gøre de ting, de er sat på jorden til,« siger Sydney Chase.

Skyggeboldene koster 36 cent stykket og er anslået til at kunne spare Los Angeles 250 millioner dollars.

»Skyggebolde er et godt eksempel på, hvad der opstår, når teknik møder sund fornuft. Det er en effektiv måde at regulere på, der er til at betale, og som kan sikre os det bedre drikkevand til vores borgere,« lyder det i en pressemeddelse fra Los Angeles' borgmester Eric Garcetti.

Se »Skyggebolde« blive sluppet fri i en vandtank