Iværksætter med solceller til vands

41-årig ingeniør sprang ud som iværksætter med eget solcelle-firma, der nu blandt andet sørger for strøm til adskillige familier og for lys i bøjerne mellem Esbjerg og Fanø.

Et af Dansk Solar Systems anlæg er netop installeret på taget af en nybygget villa i Guldager ved Esbjerg, hvor lods Michael Pedersen (til venstre på billedet) har fået leveret anlægtet af ejeren af Dansk Solar System, Thorbjørn Moust Aalund, Fold sammen
Læs mere

Det var med en ingeniøruddannelse og en mangeårig interesse for vedvarende energikilder, at 41-årige Thorbjørn Moust Aalund for et år siden sprang ud som iværksætter og etablerede virksomheden Dansk Solar System.

- Det første år har jeg brugt noget tid på at finde ud af, hvor mine solcelleanlæg gør sig bedst i dette nye marked inden for vedvarende energi, og jeg nåede frem, at Dansk Solar System skal spille på hele tastaturet. Vi leverer derfor komplette solcelleanlæg til private husstande, og med min baggrund som ingeniør er vi også i stand til at projektere og levere større anlæg til primært offentlige virksomheder og selvejende institutioner, men også produktions- og servicevirksomheder samt landbrug, siger Thorbjørn Moust Aalund i en udsendt pressemeddelelse.

Endelig beskæftiger virksomheden sig også med specialopgaver som for eksempel solpaneler til afmærkningsbøjerne langs sejlrenden mellem Esbjerg og Fanø. Det er et projekt, som er gennemført i samarbejde med Nordsø Elektronik, der står for montage og vedligeholdelse af de solcelledrevne bøjer..

 - Det gælder for disse solcelle-paneler som for de paneler, der lægges på hustagene, at de skal være af en ordentlig kvalitet og med lang holdbarhed. Private kunder må installere solceller på op til 6 kWp, som kan producere 5200 kWh strøm om året. Det rækker mere end til forbruget i en gennemsnitsfamilie, siger han og tilføjer:

- Hvis strømpriserne stiger i samme takt som i de foregående 10 år, vil anlægget tjene sig selv hjem i løbet af 10-13 år. Derpå kan ejeren se frem til en skattefri fortjeneste på over en halv million kroner i løbet af anlæggets resterende levetid, forklarer Thorbjørn Moust Aalund.

Et af Dansk Solar Systems anlæg er netop installeret på taget af en nybygget villa i Guldager ved Esbjerg. Lods Michael Pedersen og hans kone Berit Bejder besluttede sig for at bruge godt 40.000 kr. ekstra på at få jordvarme frem for fjernvarme. Jordvarmeanlægget øger imidlertid familiens strømforbrug med 4-5000 kWh om året.

- Jeg hørte om en, der havde fået solceller på huset og gik på jagt efter information på nettet. På et tidspunkt faldt jeg over Dansk Solar System, og jeg afgav en ordre. Jeg frygtede, at det ville være noget bøvl at installere skinner og solpaneler på taget, og det kom bag på mig, at det var så nemt at have med at gøre, siger Micael Pedersen.

 Naboerne i det nye boligområde spørger nysgerrigt til familiens solcelleanlæg, og Michael Pedersen erkender da også, at han er blevet mere og mere ”grøn”, som processen er skredet frem.

- Man kommer jo af med lidt af den dårlige samvittighed over for miljøet. Anlægget producerer nu strøm hver dag, og der kommer også strøm på kontoen, når det regner.