Iværksætter-formand uimponeret af Sass Larsens udspil

Regeringen har offentliggjort et samlet udspil, der skal skabe bedre vilkår for investeringer og iværksættere i Danmark. Formand i Dansk Iværksætterforening er ikke imponeret.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen vil gøre livet nemmere for iværksættere i Danmark. Et udspil med syv initiativer skal styrke iværksættermiljøet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Med syv initiativer vil regeringen gøre livet lettere for danske iværksættere. Udspillet er ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) et forsøg på at skabe bedre rammer for iværksættere og virksomheders investeringer og udvikling.

En del af udspillet handler om beskatningen og adgang til finansiering, og et af de syv initiativer lyder på at øge kendskabet til brug af crowdfunding.

»Danske iværksættere skal ikke gå i stå i deres udvikling, fordi de ikke kan få finansiering til at udvide og udvikle forretningen. Vi tager derfor en række nye initiativer, der skal lette adgangen til finansiering. Det sker blandt andet ved at bringe alternative finansieringskilder som crowdfunding og business angel-investeringer mere i spil,« siger Henrik Sass Larsen.

 

De syv initiativer, som går under betegnelsen »Iværksætterpakke«, er en del af regeringens 14 vækstinitiativer, som blev fremlagt tidligere på ugen. Målet med Iværksætterpakken er, lyder det fra regeringen, et stærkt og dynamisk erhvervsliv.

Udover fokus på finansiering og en styrket indsats for undervisning i entreprenørskab tager regeringen initiativ til et stærkere erhvervssamarbejde mellem Danmark og Silicon Valley.

»Det giver danske iværksættere bedre adgang til den viden, teknologiudvikling og det investeringsmiljø, der findes i Californien. Samtidig styrker vi den danske iværksætterkultur blandt andet gennem flere midler til uddannelse i entreprenørskab,« udtaler Henrik Sass Larsen.

 

 

Formand i Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø, reagerer på regeringens udspil med alt andet end jubel. Han mener, at regeringens udspil minder om valgflæsk og ikke batter noget i det store billede for iværksætterne.

»Vi har et rigtig stort problem på det her område i Danmark, og konsekvensen er, at der ikke bliver skabt nok arbejdspladser - det ved alle. Hvis man sammenligner Danmark med andre europæiske lande, sakker vi bagud. Det, der er behov for nu, er noget større og nogle fundamentale ændringer. Der er brug for en vækstreform,« siger Christian Walther Øyrabø, som desuden mener, at vi i Danmark har en »pleaser-kultur«, hvor vi tager mere hensyn til andre lande, end os selv.

Blandt andet er Christian Walther Øyrabø utilfreds med intitiativet fra regeringen, der gør det muligt for udenlandske business angels at investere i Danmark.

Under Iværksætterpakken tager regeringen også initiativ til at understøtte danske virksomheders forsknings- og udviklingsaktiviteter. Det skal blandt andet ske gennem smidigere afskrivningsregler for forsknings- og udviklingsomkostninger. Derudover forhøjes puljen til opfølgning på Erhvervsbeskatningsudvalgets anbefalinger med 140 millioner kroner fra 2018, så der samlet afsættes 350 millioner kroner årligt.

Hos Innovationsfonden tager formand Jens Maaløe godt imod regeringens vækstinitiativer. Han mener, at initiativerne går fint i spænd med Innovationsfondens strategi for fremtidige offentlige investeringer i viden og vækst i Danmark.

»Hvert år bliver der investeret mange milliarder i at få idéer til at blomstre og skabe ny udvikling her i landet. En del af disse investeringer sker gennem Innovationsfonden. Hvis vi skal have det maksimale afkast af vores fælles investeringer, skal de generelle rammebetingelser for at investere være gode,« udtaler Jens Maaløe i en meddelelse.

Med de syv initiativer under Iværksætterpakken, er der nu i alt blevet fremlagt 42 vækstinitiativer. Regeringen har meldt ud, at de i alt vil fremlægge 50.