Iværksætter-dating og turbo-opstart

Plasticfigurer og fiaskopaneler. Weekendens Iværk&Vækst-messe bød på godter og hjælp til selvhjælp til danske iværksættere.

En af de mange events på Iværk&Vækst-messen i weekenden i Øksnehallen i København gik ud på, at 36 mennesker skulle skabe tre virksomheder på fem timer. Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»ØNSKES: Lavere skat i Danmark.«

»SØGES: Input til at bruge markedsføring på nettet.«

Ønsker, håb og forventninger til fremtiden var der nok af, da Iværk&Vækst i weekenden for tiende år i træk holdt iværksættermesse i Øksnehallen i København.

På parkeringspladsen foran hallen gnubbede Porsche’r, Ferrrari’er og Tesla’er skuldre med biler, som nogle mennesker ville betegne som noget gammelt skidt, og inden for var en blanding af foredrag, messestande og workshopper med til skabe en opdeling af dem, der har haft succes i iværksætterverdenen og dem, der er i gang med at forsøge sig.

Iværk&Vækst-messen er sat i værk for at hjælpe iværksættere med alle de tanker og problemstillinger, de oplever, og give dem inspiration og input til vækst og til at tænke ud over landets grænser, så de bliver lidt bedre iværksættere, der måske skaber lidt flere arbejdspladser. Sådan forklarer messens arrangør, Eva Vedel, det, og det var også bred hjælp, iværksætterne kunne få på messen.

I messens tekniske hjørne stod »Det Mobile FabLab«, hvor to projektkonsulenter kunne hjælpe messens deltagere med at få ideerne oppe i hovedet lavet om til faktiske produkter. Med 3D-printere, laserskærere og CNC-fræsere kunne de fleste ideer blive til virkelighed, og ægteparret Anne Christine og Danni Tvilum Erichsen undersøgte deres iværksætterønske ved at få lavet et bjerg og en skattekiste i 3D.

»Vi vil gerne starte en rollespilsforretning, hvor man blandt andet kan købe udstyr til en miniaturerollespilsverden. Vi har tænkt os at købe en 3D-printer og printe lige det, vores kunder gerne vil have. Nu kan vi teste det her, og så kan vi finde ud af, hvilken slags maling vi kan dekorere figurerne med,« sagde Anne Christine.

Virksomhedsdating

»SØGES: En app-udvikler til iOS, der også vil være partner i min virksomhed.«

I området for business-dating i post it-form kunne iværksættere søge efter hjælp og netværk til at gøre deres virksomheder bedre, og i Patent- og Varemærkestyrelsens bod kunne man få svar på, hvordan man beskytter sin idé bedst muligt. Man kunne alt fra at få tilbud på regnskabsprogrammer, få lavet sin familie i 3D-print, få gratis analyse af sit brand til at få taget et gratis portræt eller produktfoto.

Der var solgt 4.000 billetter i forsalg, og der var en forventning om, at yderligere 1.000 billetter skulle sælges i døren. Det gav en hel del unge iværksættere, anerkendte opstartere og en blanding af skoleklasser og nysgerrige, der stillede spørgsmål og brugte boder og foredrag flittigt. Arrangøren Eva Vedel fortalte også om håbet om, at messen direkte kan være med til at give udslag på iværksætternes bundlinje.

»Vi kan skabe det her, fordi vi er en aktør, der ikke er afhængig af det offentlige eller andre. Vi er selv iværksættere, så vi gør det bare. Vi behøver ikke at pakke det ind i en masse fine, politiske formler. Det vigtigste for os er, at vi rykker noget, får skabt nogle resultater og i sidste ende får skabt nogle arbejdspladser,« sagde Eva Vedel på messen.

Skab virksomhed på fem timer

I workshoppen »Fra idé til CVR« skulle 36 personer skabe tre virksomheder på fem timer.

Det foregik meget enkelt på den måde, at man skulle række hånden op, hvis man var god teknisk, havde snilde for markedsføring eller noget tredje, og så blev man inddelt på tre hold.

De tre hold skulle så skabe et team om en virksomhed, og ved dagens afslutning fik de samlet præmier for 275.000 kroner til at blive skudt i gang for.

Manden bag workshoppen er serieiværksætteren Jonathan Løw, og han var klar på, hvorfor den var en vigtig del af messen.

Det handler om at gøre noget

»Det handler om at gøre i stedet for bare at tænke på at gøre. Vi fokuserer på at skabe et team af folk, der kan lave en virksomhed i stedet for at fokusere på ideen. Det handler ikke om, hvem der fandt på ideen først eller var hurtigst til at udføre den, men hvem, der har det bedste team. Det er dem, der klarer sig,« fortalte han som introduktion til workshoppen.

Sammen med prisoverrækkelser og foredrag om at blive en fiasko, var der smagsprøver på økologisk pølsevognsmad og skyr-is, og i Dansk Iværksætterforenings bod kunne man sætte sit iværksætterønske på iværksættertræet og krydse fingre for, at foreningen vil arbejde frem mod at løse det.

»ØNSKES: Længere momskredit.«

»ØNSKES: Mere international tankegang i Danmark.«