Italiensk metrofirma til angreb på 3F

For første gang anlægger en udenlandsk virksomhed sag mod en dansk fagforening for at diskriminere udenlandske virksomheder og overtræde EU-retten.

Den italienske underleverandør Trevi er i fuld gang med aftenarbejdet på Københavns metro ved Marmorkirken. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt er det fagforeningerne, der anklager de udenlandske virksomheder på metrobyggeriet for snyd og fusk.

Men nu er det en af metrobyggeriets største underleverandører, italienske Trevi, der i en verserende sag indklager fagforeningen 3F for i strid med EU-reglerne at opkræve feriepenge, som virksomheden i forvejen betaler for sine medarbejdere til den italienske kasse Cassa Edile.

Trevi, der er medlem af Dansk Byggeri, vil derfor om nødvendigt have EU-Domstolen til at tage stilling til, om den danske byggeoverenskomst er i strid med princippet om fri bevægelighed i EU. I dag pålægger den nemlig udenlandske virksomheder – med undtagelse af tyske – at indbetale de fulde danske feriepenge til sin feriekasse, uagtet at virksomhederne allerede betaler feriepenge til medarbejderne i deres hjemland. Virksomhederne kan få dem igen, men kun i det omfang 3F vurderer, at de svarer til det beløb, som danske byggearbejdere får. Samlet set har Trevi indbetalt omkring 8,5 mio. kr. til 3F for de godt 100 udstationerede arbejdere, men blot fået knap fem mio. kr. tilbage igen på nuværende tidspunkt. Det beløb mener den italienske virksomhed er for lavt, og at 3F nu ulovligt beholder pengene.

»Når fagforeningen ikke vil anerkende pensions- og feriekasser i andre EU-lande bortset fra Tyskland, er det vores opfattelse, at de agerer i strid med EU-retten og diskriminerer udenlandske virksomheder. De får jo en langt større likviditetsbelastning end de danske,« siger Trevis advokat, Jacob Sand, fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, der peger på, at virksomheden vil gå hele vejen for at få sine penge, »Hvis Arbejdsretten ikke vil tage sagen op med EU, kunne et alternativ for os være at klage til Kommissionen med henblik på traktatbrudssøgsmål mod Danmark ved EU-Domstolen. Alternativt kan der blive tale om et erstatningsansvar, som også vil medføre en vurdering af, om overenskomsten er i strid med EU-reglerne,« siger han.

Det er ikke før set, at en udenlandsk virksomhed, som også er medlem af en dansk arbejdsgiverforening, vil have prøvet, om en fagforening administrerer sin overenskomst i strid med EU-retten. Hvis Trevi får medhold, vil EU-reglerne gøre det vanskeligere for fagforeningerne at kontrollere, at udenlandske arbejdere får det samme som danske håndværkere i feriepenge og pension. Det er ellers et vigtigt element i forhold til at sikre, at de ikke er billigere end danskere.

»Men vi kan ikke have overenskomster, som strider mod EU-retten. EU-reglerne er på den måde en stor udfordring for vores overenskomstsystem,» siger Thorsten Wilstrup, underdirektør i Dansk Byggeri.

Også Jens Kristiansen, professor i arbejdsret på Københavns Universitet, peger på, at sagen er usædvanlig. Han har dog på nuværende tidspunkt svært ved at vurdere sagens udfald.

»Men hvis EU-Domstolen har samme opfattelse som virksomheden, får det betydning for, hvilke krav fagforeningerne kan stille i deres overenskomster over for de udenlandske virksomheder,« siger han.

Hos 3F tager man imidlertid Trevis anklage med ro. Fagforeningen påpeger, at den er nødt til at sikre, at overenskomsten bliver overholdt, sådan så arbejderne får de feriepenge, som de har krav på i Danmark.

»Vi indførte bestemmelsen for at sikre, at de udenlandske arbejdere fik deres feriepenge, som de har krav på i Danmark. Det står klokkeklart i overenskomsten med Dansk Byggeri, at virksomheden skal indbetale hele beløbet. De kan selvfølgelig få det refunderet, når de kan dokumentere, hvad de betaler i hjemlandet. Her har Trevi været meget langsomme. Det kan jo godt undre, at de har så svært ved at skaffe dokumentation fra deres eget system,« siger forhandlingssekretær Ole Christensen og understreger, at 3F fordeler virksomhedens indbetalte feriepenge til medarbejderne, samt at bestemmelsen i øvrigt har eksisteret siden 2007.

Ud over spørgsmålet om feriepenge overvejer Trevi også at rejse krav om at få tilbagebetalt de penge, som den har indbetalt i arbejdsmarkedspension for medarbejderne i Danmark. Også her mener virksomheden, at overenskomstens bestemmelse strider mod EUs principper.