Italien: Ny regering er en isoleret risiko

Italien ser efter mere end to måneders forhandlinger nu ud til at få en ny regering. Lega og Femstjernebevægelsen er tæt på at nå til enighed om et regeringsgrundlag, der har potentiale til at sende Italien tilbage i euroområdets skammekrog.

Italien ser efter mere end to måneders forhandlinger nu ud til at få en ny regering. Lega og Femstjernebevægelsen er tæt på at nå til enighed om et regeringsgrundlag, der har potentiale til at sende Italien tilbage i euroområdets skammekrog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Det skriver Nykredit i en kommentar.

Nykredit venter, at de sidste detaljer, som premierministerposten og godkendelse af medlemmer i begge partier, falder på plads inden pinsen er overstået.

Partierne planlægger at afvikle strukturreformer af blandt andet pensionsområdet, sænke skatterne, hæve den offentlige understøttelse og genforhandle Italiens tilknytning til en lang række EU-regulativer.

- Udgifter er der nok af i det nye regeringsprogram, mens mængden af nye finansieringskilder ikke overraskende er mere sparsomme, skriver Nykredit.

Det skyldes, at partierne langt hen af vejen er enige om, at de nye udgifter vil være selvfinansierende igennem dynamiske effekter på økonomien.

Både Nykredit og markedet stiller sig særdeles skeptiske herom, hvilket den seneste uge har bidraget til stigende pres på italienske aktiver. Aktier er faldet og renterne steget.

ISOLERET RISIKO

Nykredit vurderer i hvert fald i første omgang, at den politiske risiko i Italien er en isoleret case, og udviklingen får ikke finanshuset til at ændre på anbefalingen "overvægt" i europæiske aktier.

- Så længe den nye regering ikke formår at levere systemiske chok som et italiensk eurobrud, vil spredningen til det resterende Europa fra en usamarbejdsvillig regering være begrænset, konkluderer Nykredit, der derfor vurderer, at stærke økonomiske grundpiller i Europa vil opveje den politiske støj fra Italien.