Italien klar til skattesag mod Apple

Anklagemyndigheden har samlet materiale sammen, som kan give Apple et skattesmæld på 6,5 milliarder kroner.

Foto: JEWEL SAMAD. iPad- og iPhone-producenten Apple har ifølge de italienske myndigheder overført penge fra salg i Italien til Irland for at betale mindre i selskabsskat. Arkivfoto: Jewel Samad, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Italien gør klar til at slæbe den amerikanske IT-gigant Apple i retten for skatteunddragelse på 6,5 milliarder kroner.

Den italienske anklagemyndighed har ifølge nyhedsbureauet Reuters' kilder nu samlet så meget materiale sammen, at man kan gå til en domstol og bede om at få startet en sag mod iPhone- og iPad-producenten.

Undersøgelserne dækker perioden fra 2008 til 2013 og omfatter to ledere fra Apples italienske afdeling samt en fra det europæiske hovedselskab, Apple Sales International, som har hovedsæde i Irland, hvor selskabsskatten er lavere end i resten af de 28 EU-lande.

Anklagemyndighedens tese er, at det overskud, som Apple har skabt i Italien, er blevet bogført i det irske Apple-selskab, så giganten har kunnet slippe billigere i skat og på den måde har sparet 879 millioner euro, svarende til 6,55 milliarder kroner.

Apple siger selv, at man følger alle lokale skatteregler og afregner den skat, som de foreskriver. Selskabet bekræfter, at de italienske skattemyndigheder har gennemgået Apples italienske regnskaber for 2007, 2008 og 2009 og sagt, at de er i orden.

Google og Amazon også i søgelyset

Også andre internationale teknologigiganter som Google og Amazon er i EU-myndighedernes søgelys for at forsøge at undvige skattebetalinger. EU-landene har derfor besluttet, at alle internationale selskaber fremover skal afregne skat i det land, hvor pengene tjenes.

I slutningen af februar fortalte anklageren i Milano i Norditalien, at myndighederne undersøger Googles angivelige overtrædelse af skattelovgivningen. Også her drejer det sig om perioden 2008-2013. Ifølge anklager Edmondo Bruti Liberati er forhandlinger i gang om en mulig løsning på striden. Den italienske avis Corriere della Sera skriver, at aftalen går på, at Google skal efterbetale 320 millioner euro eller 2,38 milliarder kroner, som der ikke er blevet betalt skat af.

I november 2012 viste papirer fra det italienske økonomiministerium, at Google ved at overføre sit overskud fra Italien til Irland havde undladt at oplyse indtægter for 240 millioner euro til de italienske myndigheder, og at internetgiganten derfor skylde mere end 96 millioner euro i skat.

De italienske skattemyndigheder er også i gang med at gennemgå italienske selskabers forsøg på skatteunddragelse.