Italien jager Apple for skattefusk

Over en milliard euro skal være flyttet til Apples europæiske hovedselskab i Irland. Apple afviser beskyldningerne.

Apple er i mange EU-landes søgelys for at udnytte at have lagt sit europæiske salgskontor i Irland, der af flere EU-lande betragtes som et skattely. Arkivfoto: Michael MacSweeney, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRELAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske IT-gigant Apple beskyldes af Italien for at forsøge at skjule mere end en milliard euro for skattevæsenet.

Anklagemyndigheden i den største by i Norditalien, Milano, mener, at Apple undlod at indberette skat af 206 millioner euro i 2010 og 853 millioner euro i 2011, siger kilder til nyhedsbureauet Reuters og det italienske blad L'Espresso.

Apple, som står bag iPhone-telefonerne og iPad-tavle-PCerne, skal have overflyttet noget af sit overskud til sit europæiske hovedselskab, Apple Sales International, som har hovedsæde i Irland, hvor selskabsskatten er mindre end i Italien. Det er Apple Sales International, der er i vælten i andre EU-lande, heriblandt Storbritannien, som nu har kastet sig over de multinationale selskabers skatteindberetninger.

Apple: Vi fusker ikke

Apple afviser at medvirke til skattefusk.

»Apple betaler hver en dollar og hver en euro, som selskabet er skyldig i skat, og vi er konstant under myndighedernes kontrol verden over. De italienske skattemyndigheder kontrollerede allerede Apple i 2007, 2008 og 2009 og bekræftede, at vi til fulde følger reglerne med OECD-dokumentation og krav om gennemsigtighed. Vi er overbeviste om, at den nuværende kontrol vil nå til samme konklusion,« hedder det i en udtalelse fra Apple.

De italienske skattemyndigheder er gået i offensiven for at hente penge hjem til den elendige, italienske økonomi. I juni blev designerne Domenico Dolce og Stefano Gabbana idømt 20 måneders betinget fængsel for voldsom skatteunddragelse for hundrede af millioner af euro. Begge nægter sig skyldige.

Det største af regeringspartierne i Italien, centrumvenstrepartiet PD, har stillet lovforslag om, at virksomheder, der annoncerer og sælger online i Italien, skal tvinges til at bruge italienske partnere, som betaler skat i Italien. I øjeblikket flyttes mange indtægter til hovedsæder i Luxembourg og Irland, som begge har lavere moms- og skatteniveauer end flertallet af de 28 EU-lande.