IT-studerende finder nyt våben mod hackere

Ny cybersikkerhedspris tildelt IT-studerende, som vil få internetbrowseren til at advare, hvis en netside er blevet ændret af uautoriserede.

Hauke Jan Lübbers (i midten), som læser datalogi ved Københavns Universitet, får her som den første overrakt den nye cybersikkerhedspris samt 25.000 kroner for sin gode ide. Foto: Dansk IT Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk IT-studerende kan have løst det alvorlige problem, at man på nettet lander på en side, som hackere har overtaget og ændret, så man straks får installeret lumsk spionsoftware.

Tyskfødte Hauke Jan Lübbers blev onsdag den første, der fik overrakt Dansk ITs cybersikkerhedspris og 25.000 kroner for sin ide, som nu vil blive præsenteret for den internationale organisation, som laver standarderne for, hvordan netsider bygges op, World Wide Web Consortium (W3C). Håbet er, at de vil bygge den ind i HTML-standarderne, som er den måde, som internetsider sættes op på, og som alle internetbrowsere bruger, når de skal vise en side rigtigt for de besøgende.

Hauke Jan Lübbers' ide er, at internetbrowsere som Firefox, Chrome, Edge, Opera og Safari kan kontrollere integriteten og ægtheden af den HTML-kode, som netsiderne er programmeret med. Så vil de advare én i samme øjeblik, man forsøger at gå ind på et netsted, som nogen uautoriseret har ændret på. Advarslen kan være en advarselstrekant og en tekst, der spørger, om man ønsker at klikke sig videre.

Næsten umuligt at opdage det farlige

»Haukes ide adresserer et stadig mere udbredt problem med, at IT-kriminelle udnytter, at det er mere eller mindre umuligt at opdage, hvis den hjemmeside, man besøger, er inficeret med malware (skadelige programmer, red.) og dermed gør én til målskive for IT-kriminelle,« siger Lars Ramkilde Knudsen, formand for Dansk ITs udvælgelseskomité og professor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Hauke Jan Lübbers bor i København, hvor han arbejder på sin kandidatgrad i datalogi ved Københavns Universitet.

Dansk IT, som organiserer IT-folk uden for selve IT-verdenen, har indstiftet prisen sammen med revisionsfirmaet KPMG for at få især unge til at interessere sig for cybersikkerhed og komme med innovative ideer, der kan gøre en forskel.