IT-sikkerhed får topprioritet i det offentlige

Hackersager får de offentlige topledere til at skrue helt op for kravene om, at data skal være sikre. Også i det private erhvervsliv får IT-sikkerheden topchefernes øgede bevågenhed.

De mange hackersager, hvor offentlige myndigheder er blevet ramt, har presset IT-sikkerhedsspørgsmålet allerøverst på dagsordenen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for nye hackerangreb får de offentligere ledere til at skrue helt op for IT-sikkerheden.

IT-sikkerhed brager ind på en ren førsteplads blandt både offentlige ledere og offentlige IT-direktører, når de bliver bedt om at prioritere, hvad der er vigtigst på det digitale område.

»Sikkerheden er afgørende vigtig, men på en 17-punktsskala er det nok lidt af en overreaktion,« mener Ejvind Jørgensen, direktør i rådgivningsselskabet Rambøll, som sammen med interesseorganisationen Dansk IT for 20. gang står bag den største kortlægning af brugen af IT og ny teknologi i både det offentlige og private Danmark.

Tillid er altafgørende

Den meget omtalte Se & Hør-/IBM-sag, hvor ugebladet fik adgang til oplysninger om kendtes brug af kreditkort, og det tilsvarende meget omtalte indbrud hos datagiganten CSC, hvor en nu fængslet svensk hacker skaffede sig adgang til bl.a. CPR-registeret og andre statslige registre, som CSC står for driften og opbevaringen af, har skræmt alle, ligesom Rigsrevisionen har været ude med riven flere gange og påtalt manglende sikkerhed i offentlige institutioner.

Den stadig mere omfattende digitalisering af det offentlige med indsamling af stadig flere data øger kravene i befolkningen til, at sikkerheden er i orden, for det er altafgørende, at folk stoler på, at de kan afgive personlige oplysninger uden risiko for, at de falder i hackerhænder.

»Det er både glædeligt og nødvendigt, at det offentlige nu skruer op for IT-sikkerheden. Der har været alt for mange sager med læk af borgernes data, og det skaber utryghed. Der må ikke komme flere fremover af den slags sager fremover,« siger Mikael Munck, næstformand i Dansk IT.

Kun en sjetteplads i det private erhvervsliv

Men han mener, at den øgede sikkerhed bør suppleres med initiativer, hvor borgerne klædes bedre på til at håndtere IT-sikkerhed og dermed forstå, hvad de selv kan gøre for at sikre sig mod hackerangreb og tyveri af deres personlige data.

Også i det private erhvervsliv ligger IT-sikkerheden højt på dagsordenen, om end ikke i toppen. Topcheferne prioriterer den til en 6.-plads, men IT-direktørerne også her har den på førstepladsen.

»Men det er også lammende, hvis der sker noget. Derfor fylder IT-sikkerhed rigtigt meget,« siger Ejvind Jørgensen.