IT-sektoren taget ved næsen af 16-årig

En ung australier satte en vild rygtestrøm i gang vedrørende nye produkter fra Apple. Et navnesammenfald med en Apple-chef fik historien til at køre i medier verden over.

Man skal ikke tro på alt, hvad der står i aviserne. Sådan har talemåden lydt i mange år – nu skal den fornyes og tilføjes ”…- og på netmedierne”.

Det går stærkt på nettet – også nogle gange for stærkt.

En række IT-medier må sidde med røde ører, efter det i dag er kommet frem, at det var en 16-årig australier, der har fået en lang række IT-websites verden over til at skrive om de produktnyheder, som Apple ventes at præsentere på et pressemøde i aften.

Det var gadget-sitet gizmodo.com, der som det første medie kunne fortælle historien om, at Apple i aften vil løfte sløret for en ny iPod-model, en ny MacBook-model med Intels Santa Rosa-processor og en mindre udgave af den ultrakompakte MacMini.

Gizmodo.com modtog en mail fra den 16-årige Tom Oliveri. Normalt ville en sådan mail fra en 16-årig knægt formodentlig ikke føre en artikel med sig, men navnet Tom Oliveri er kendt i IT-verdenen. Det er nemlig navnet på en produktchef fra Apple, og så tog historien pludselig fart.

En historie blev pløkket af sted, hvor man fortalte om de nye produkter fra Apple – og man henviste til en særdeles troværdig kilde. Historien havnede på web-sites verden over, indtil et andet gadget-site, engadget.com, dobbelttjekkede historien og fandt frem til, at det blot var gætterier fra en 16-årig gut fra Australien.