IT- og televerdenen lurer på ny regering

Opsplitningen af IT- og teleområdet på fire ministerier kan godt ende godt, men IT- og telebranchen vil gerne se konkret handling bag ordene.

Det kan se godt ud, men tiden må vise, om det også er det, når IT- og teleområdet nu splittes ud på fire ministerier. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske IT- og televirksomheder er temmelig spændte på at se, hvad den nye regering gør i praksis, efter at Videnskabsministeriet mistede hele IT- og teleområdet, der spredes ud over hele fire ministerier.

Erhvervs- og Vækstministeriet overtager ansvaret for al tele- og internetregulering samt administration af radio- og mobilfrekvenser. Forsvarsministeriet vil fremover få ansvaret for at beskytte Danmarks kritiske IT-infrastruktur samt være chef for den statslige varslingstjeneste for internettrusler, GovCert. Finansministeriet overtager ansvaret for IT-politikken, herunder sager om digital kommunikation med borgere og virksomheder. Endelig vil økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fremover være øverst ansvarlig for »visse opgaver vedrørende IT-modernisering og digitaliseringsmæssige forhold«, som det hedder i den kongelige resolution om tiltrædelsen af den nye regering.

Umiddelbart positive

»Vi er umiddelbart positive over for at blive en del af et ministerium, der har en vækstdagsorden. Det er naturligt, at teleområdet bliver en del af det, for infrastruktur er væsentlig forudsætning for alle digitaliseringsbestræbelser i både det offentlige og i erhvervslivet. Vi har dog et ønske: Det er vigtigt for os, at man fastholder en samlet enhed, der har styrke nok til at være platform for politikudvikling på området. Man skal ikke splitte teleområdet op i atomer. Det skal holdes samlet,« understreger Jakob Willer, direktør i teleselskabernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI).

Der har været en vis nervøsitet over, at IT- og teleområdet blev fjernet fra Videnskabsministeriet og del ud på flere ministerier, som risikerer at bekrige hinanden.

»Jeg tror, at teleområdet kan ligge godt i Erhvervs- og Vækstministeriet, så der kan føres erhvervs- og industripolitik. Vi konkurrerer ikke som sådan om dagsordenen med IT-erhvervet eller digitalisering, selv om det naturligvis hænger meget sammen. I forvejen var det jo noget af en rodebutik, hvor noget lå hos Videnskabsministeriet, andet hos Finansministeriet og Økonomistyrelsen, og sundheds-IT et tredje sted. Under alle omstændigheder er det en super god ide, at Margrethe Vestager tilsyneladende får ansvaret for digitalisering i kommunerne og dermed skal sørge for serviceudvikling og innovation i kommunerne. Det vil være skønt, hvis kommunerne samtidig forstår, at det kræver investeringer i infrastruktur,« siger Jakob Willer.

Ny digitaliseringsstrategi?

I Dansk IT, som organiserer IT-professionelle uden for selve IT-branchen, spores der nogen skepsis, fordi regeringsgrundlaget lægger op til, at der skal formuleres »en ny digitaliseringsstrategi for hele den offentlige sektor«.

»Dansk IT håber ikke, at det skal tolkes, som om den tidligere regerings fællesoffentlige digitaliseringsstrategi nu sendes til hjørne. For hermed kan der gå år, før der sættes kul under de digitale ambitioner. Omvendt er det selvfølgelig positivt, hvis den nye regering vil gøre digitaliseringsstrategien endnu mere ambitiøs,« siger pressekonsulent Morten Larsen fra Dansk IT.

Organisationen mener især, at alle danskere bør have styrket deres IT-færdigheder, og at det offentlige bør rykke hurtigere og stille offentlige data til rådighed for virksomheder enten gratis eller til kostpris og ikke til de overpriser, som der hidtil har været lagt op til.

Håb om bedre regulering af TV og bredbånd

Dansk Energi, som samler de elselskaber, der er i kamp med navnlig TDC om at levere Internet, telefoni og TV gennem fiberkabler, vil også gerne se, hvordan spredningen af IT- og teleområdet udmøntes i praksis.

»Vi deler naturligvis de andre brancheforeningers bekymringer for en samtænkende IT-dagsorden, men vi ser alligevel ikke de store ændringer i forhold til, hvordan det tidligere har været. IT-dagsordenen har jo aldrig været samlet ét sted, da den jo går på tværs af en række ministerier. Om end det er en æra, som slutter med nedlæggelsen af IT- og Telestyrelsen, så ser vi en lang række muligheder for, at man på teleområdet kan få samtænkt reguleringen i en større grad end det tidligere har været muligt. Blandt andet er både regulering af TV-markedet og bredbåndsområdet samt hele problemet med uigennemsigtig markedsføring af bredbåndshastigheder nu samlet i ét og samme ministerium, Erhvervs- og Vækstministeriet,» siger chefkonsulent Thomas Woldiderich.