IT- og Telestyrelsen fejlinformerer om datapriser

Den seneste roaming-forordning fra EU omfatter ikke lavere datapriser i udlandet, fortæller IT- og Telestyrelsen i sin nye prispjece. Men det er ikke korrekt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra den 1. juli bliver det billigere at sende og modtage data over mobilnet i andre EU-lande. Det er resultatet af den nye roaming-forordning, som blev vedtaget i april af EU-parlamentet. Men det faktum, at dataoverførsel snart bliver billigere i udlandet, fremgår ikke af den seneste prispjece fra IT- og Telestyrelsen. Tværtimod fortæller prispjecen, at EU-fordordningen ikke omfatter datapriser. Og det er lodret forkert.

IT- og Telestyrelsen udsendte tirsdag sin halvårlige prispjece, »Hallo, hallo - ved du hvad det koster«, som denne gang har særligt fokus på mobilt bredbånd. I pjecen udpeges en række forhold, som forbrugerne bør være opmærksomme på i forbindelse med de mobile bredbånds-abonnementer. Herunder at det er dyrt at bruge i udlandet.

Det ubegrænsede forbrug i et 3G-abonnement gælder nemlig kun i Danmark. I udlandet skal der både betales for de data der sendes og modtages. Og prisen kan være meget høj. I de priseksempler, som IT- og Telestyrelsen har offentliggjort, kan man se at det koster helt op til 56 kroner pr. MB at overføre data i et andet EU-land. Priserne er indsamlet pr. 1. maj.

I prispjecen skriver IT- og Telestyrelsen: »Der er i EU lavet aftaler, så det er blevet billigere at ringe inden for EU og med den seneste roaming-forordning vil det fra den 1. juli i år også blive billigere at sende en sms fra et andet EU-land end det er i dag. EU-forordningen omfatter ikke lavere datapriser fra et andet EU-land«.

Men dette er ikke korrekt. Den seneste EU-forordning fra april betyder netop, at der indføres et prisloft på datapriserne fra et andet EU-land den 1. juli. Prisloftet gælder dog kun for engrospriserne – altså de priser, der betales indbyrdes mellem teleselskaberne – og ikke for slutkunde-priserne. Men formålet med loftet er at få teleselskaberne til at sænke slutkunde-priserne, og det ventes da også, at MB-priserne for telebrugere vil falde allerede fra den 1. juli.

Prisloftet for datatjenester er på 1,00 euro pr. MB fra den 1. juli 2009, 0,80 euro pr. MB fra den 1. juli 2010 og 0,50 euro pr. MB fra den 1. juli 2011. Her er der altså tale om en ganske dramatisk reducering fra de nuværende priser på helt op til 56 kr. pr. MB og ned til en engrospris på 7,5 kr.

Men denne vigtige information, som får stor betydning for alle danske databrugere, fremgår ikke af den seneste publikation fra IT- og Telestyrelsen, som ellers netop har fokus på mobilt bredbånd. I stedet fortæller den, at EU-forordningen ikke omfatter datapriser, hvilket er forkert.

IT- og Telestyrelsen erkender overfor ComON at der er tale om en upræcis formulering i prispjecens tekst, men har indtil videre ikke rettet teksten i den version af pjecen, der ligger online. IT- og Telestyrelsen fortæller dog til ComON, at man er på vej med en præcisering af teksten i prispjecen.