IT-kvinderne lurer i næste lag

Selv om 30 procent af de ansatte i den danske IT-branche er kvinder, sidder der kun en kvindelig topchef i seks procent af virksomhederne. Men kvinderne kæmper sig frem i næste lag.

Foto: S¿ren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fortsat svært for kvinder at tilkæmpe sig posten som topchef i danske IT-virksomheder. Til gengæld kommer der flere og flere kvindelige salgsdirektører, og det er tit herfra, at fremtidige topchefer hentes.

Siden 2007 har en række af de kvindelige direktører, som faktisk findes i den danske IT-verden, arbejdet på at sætte fokus på misforholdet. Men den årlige opgørelse af »kvindekampen« har intet ændret på topplan.

Der kan fortsat kun mønstres en administrerende kvindelig direktør i seks procent af de cirka 500 medlemmer af brancheforeningen IT-Branchen, hvis medlemsvirksomheder står for 90 procent – eller 20 milliarder kroner – af den årlige IT-omsætning i Danmark.

»Der er kun fire kvindelige direktører i virksomheder med over 50 ansatte. Til gengæld vokser andelen af kvinder på andre direktionsposter. 57 procent af IT-virksomhederne har en eller flere kvinder i direktionen mod 49 procent sidste år.

Det er godt, men stadig har næsten halvdelen slet ingen kvinder i ledelsen,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl, administrerende direktør for MB IT-Consulting og formand for Kvindelige Ledere i IT-Branchen. Hjælp på hjemmefronten Navnlig kommer der flere kvindelige personaledirektører.

Her sidder kvinderne på hele 77 procent af posterne mod 63 procent i 2009. »Men andelen af kvindelige salgsdirektører stiger også, og det er ofte her, at man finder gode bud, når den næste administrerende direktør skal rekrutteres. Næsten hver fjerde salgsdirektør er i år en kvinde mod 15 procent sidste år.

Men når cirka 30 procent af de ansatte i den danske IT-branche er kvinder, er det ikke godt nok. Danmark er nummer et i Europa med bedst uddannede kvinder, alligevel har kun Cypern og Malta færre kvindelige topledere generelt end Danmark,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Det store arbejde i hjemmet afskrækker potentielle kvindelige direktører fra at springe ud. »IT-branchen består af mange entreprenante herrer. Vi håber at kunne skaffe flere entreprenante kvinder ved at sætte fokus på rammebetingelserne. Man må simpelt hen i gang med at drøfte arbejdsforholdene.

Hovedproblemet for kvindelige direktøremner er, at de har for mange daglige gøremål til at kunne tage et direktørjob. Det er nærmest et fuldtidsjob at skulle passe hjemmet ved siden af arbejdet,« understreger Cecilia Bonefeld-Dahl. Konkrete mål En konkret mulighed er at give fradrag for hushjælp – noget, som man gerne vil drøfte med ligestillingsministeren og andre brancher. »Man bliver nødt til at se på individets valgmuligheder, når vi skal have de dygtige kvinder i spil og vælge karrieren.

Vi vil kunne skabe flere arbejdspladser og give et meget større udbytte på den måde. Det er også vigtigt at få et talentprogram for kvinder i gang i virksomhederne, og at virksomhederne sætter sig konkrete mål for at få flere kvinder i toppen. I USA måles alle som en naturlig del på deres diversitet, og IT-ansatte er vant til at blive målt på alle områder.

Men kvinderne må samtidig selv melde ud, at de ønsker højere positioner. Den større synlighed om problemet og den velvilje, vi fornemmer, gør, at vi håber, at IT-branchen kan gå forrest for mere fleksibilitet og være inspiration,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl.