It-kriminelle går efter danskernes dårlige samvittighed

Ny virus hævder at have fundet ulovligt downloadet materiale på computeren.

Ny virus hævder at have fundet ulovligt dowloadet materiale som film, musik, spil på ens computer, og truer med fængsels- og bødestraffe, hvis man ikke betaler tusinder af kroner.

Det er It-sikkerhedsfirmaet F-Secure, der har identificeret virussen, som er en ny version af de såkaldte ”gidsel-vira”, der forsøger at afpresse forbrugere penge mod at frigive deres data.

Den nye gidsel-virus udnytter det faktum, at mange danskere ulovligt henter og deler filer på internettet via fildelingstjenester og forsøger at tjene penge på den dårlige samvittighed.

Fupmyndighed

Den nye virus henviser til myndigheden ICPP Foundation og afkræver godt 2.000 kroner for at slippe for fængsel eller endnu større bøder

Der findes dog ikke en ICPP Foundation og anti-pirat scanningen er fup og fidus, konkluderer F-Secure. Virussen angriber alle ulovligt downloadet materiale eller ej.

- Denne virus er et godt eksempel på, hvor sofistikeret it-kriminaliteten er. De udnytter det faktum, at mange danskere anvender diverse fildelingstjenester til at hente film, musik, spil etc., online ulovligt og spiller på den dårlige samvittighed hos danskerne. De fleste, der har gjort noget ulovligt og bliver afsløret, vil gøre alt for at rette op på det igen. Det udnytter de it-kriminelle til at tjene nogle hurtige penge, siger Michael Dahl, der er landechef for F-Secure Danmark.

Oversat til flere sprog


Vira som denne er moderne udgaver af de kendte phishing mails, der går ud på at lokke penge fra folk. De mest kendte er mails om store summer penge fra fjerne slægtninge, hvis man bare lige overfører lidt penge til administration. Eller phishing mails der forsøger at lokke kreditkort informationer og passwords fra folk på diverse falske hjemmesider.

- Det er ikke den første af de såkaldte gidsel-vira, vi ser i Danmark, men det, der gør denne interessant, er, at bagmændene af har gjort meget ud af også at versionere til en lang række sprog heriblandt dansk for at gøre det endnu mere troværdigt. It-kriminalitet er i dag en stor forretning, og at de har tid og resurser til at gå efter et lille land som Danmark, viser dette meget tydeligt, siger Michael Dahl.

Virussen kan ramme alle - også danskere, som slet ikke har brugt fildelingstjenester, og Michael Dahl anbefaler, at man opdaterer sin anti-virus for at sikre, at man er beskyttet mod virussen.