IT-kriminalitet koster Danmark dyrt

IT-kriminalitet via nettet koster Danmark omkring 1,7 milliarder kroner på et år, vurderer iT-sikkerhedsfirma.

Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-kriminalitet via internet har i løbet af et år kostet Danmark omkring 1,7 milliarder kroner i finansielle tab. Dertil kommer omkring en milliard kroner i tabt arbejdsfortjeneste.

Det vurderer IT-selskabet Symantec i en ny global undersøgelse af it-kriminalitetens omfang.

I alt blev mere end 750.000 danske netbrugere sidste år offer for netkriminalitet. Det svarer til 2.000 om dagen - eller tre hvert andet minut.- Jo mere sofistikerede internetforbrydelserne bliver, desto dyrere bliver de at forhindre, siger Jan Skelbæk, nordisk direktør for Symantec.

Han mener ikke, at folks syn på internetkriminalitet stemmer overens med virkeligheden.

- Internetkriminalitet er langt mere udbredt, end de fleste tror, siger Jan Skelbæk.

Undersøgelsen viser, at folk er bevidst om farerne på nettet, men også at de er uforsigtige. 73 procent af de adspurgte er altid bevidst om internetkriminalitet, når de er online - men en ud af tre har ikke nogen opdateret sikkerhedsløsning.Holdningen blandt 9 ud af 10 er, at der skal gøres mere for at bekæmpe denne type kriminalitet. Men alligevel siger en ud af fem nej til, at de melder kriminaliteten til politiet.

Symantec peger på, at netkriminaliteten også er ved at rykke over på mobile apparater i takt med flere "smartphones", flere sociale netværk samt manglende sikkerhedsbeskyttelse af de mobile apparater.

/ritzau/

Se TV: Hacker-advokat udfordrer Murdoch