IT-koks koster SAS millioner

SAS' besparelser for 2015 var sat 200 mio. svenske kroner for højt. Topchef i SAS erkender, at luftfartselskabet ikke når målet på besparelser for 1,2 mia. svenske kroner i år efter problemer på IT-fronten.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT. Topchef i SAS, Rickard Gustafson, kunne i december 2014 fortælle, at luftfartselskabet for sjette gang på 12 år skulle iværksætte en spareplan. Denne gang på 2,1 mia. svenske kroner i 2017. Det skete efter, at SAS leverede et årsregnskab med bragende underskud.
Læs mere
Fold sammen

I 2014 meddelte SAS, at luftfartselskabet skulle spare 2,1 mia. svenske kroner frem til 2017. En større spareplan, hvor første skridt var at nedbringe omkostningerne med 1,2 mia. i 2015. I regnskabet fra tredje kvartal i år, må SAS dog se i øjnene, at det tal var en anelse for højt sat.

Luftfartselskabet nedjusterer deres forventninger til besparelserne og forventer nu kun nedskæringer for 1 mia. svenske kroner. Topchef i SAS, Richard Gustafson, giver IT-problemer skylden.

»I starten af 2015 var vi en smule for optimisitske omkring vores evne til at skære ned på vores IT-relaterede omkostninger. Det har vist sig at være meget mere komplekst og tidskrævende, end vi havde regnet med. Vi er derfor blevet nødt til at skalere vores forventningerne ned til besparelserne i 2015,« siger han.

Det er IT-problemer, der koster SAS besparelser på 200 mio. svenske kroner, men Rickard Gustafson fastholder, at den endelige spareplan forbliver uændret. Han mener, at det hele er et spørgsmål om timing.

»Vi har et timing problem, som vi forsøger at løse. Vi overfører nu vores forventninger og besparelserne på 200 mio. svenske kroner til 2016. På den måde er ambitionen for 2017 uændret. Her står vi fast,« siger Rickard Gustafson.

De 200 mio. svenske kroner, SAS mangler at finde, følger altså med ind i 2016. Trods et positivt resultat i tredje kvartal med en indtjening på 1,03 mia. svenske kroner før skat mener Rickard Gustafson ikke, at SAS skal hvile på laurbærene, men fortsætte forretningsudviklingen både med besparelser og nye investeringer.

»Vi er ydmyge. Vi ved, at vi opererer i et meget udfordrende felt med global konkurrence, og vi vil fortsætte med at bringe vores omkostningseffektivitet ned. Vi har lovet, at vi vil bringe dem 2,1 mia. svenske kroner ned i 2017.  Vi skal sikre os, at vi bliver ved med at fokusere på den forpligtigelse.«