IT-industrien: Højere ambitioner efterlyses

Den danske tele- og IT-verden finder ikke meget nyt i Produktivitetskommissionens rapport om den digitale infrastruktur i Danmark, som dog holder fokus fast på, at der snart må ske noget mere.

Konkurrencen på det mobile bredbånd er fin, men den halter på især kabelnettene, og her kunne man overveje at splitte TDC op, mener Produktivitetskommissionen. Men ellers skorter det på konkrete anbefalinger i den nye analyse, mener tele- og IT-verdenen. Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det holder gang i debatten om at udvikle Danmark til det bedste, digital samfund i verden, selv om der ikke er meget banebrydende nyt i rapporten på det digitale område.«

Den danske tele- og IT-verden efterlyser som chefkonsulent Christian Hannibal fra Dansk Industris brancheorganisation for tele og IT, ITEK, ambitioner i Produktivitetskommissionens analyse af, hvor Danmark står i kampen om at blive et eliteland i den teknologiske udvikling, selv om man glæder sig over anerkendelsen af, hvor vigtigt for udviklingen og produktiviteten i Danmark, at forbindelserne bogstaveligt er i orden.

Opsplitning af TDC skal undersøges

Men rapporten kommer, mens man venter på den undersøgelse af konkurrencen på det danske bredbåndsmarked, som daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) satte i gang på baggrund af bl.a. en klage fra flere af TDCs konkurrenter. Erhvervsstyrelsen ventes at aflevere den i løbet af de næste måneder.

Produktivitetskommissionen foreslår at tage muligheden for at splitte landets største telekoncern, TDC, op med i undersøgelsen, så fastnet, mobilnet, kabel-TV- og fibernet lægges i et særligt selskab efter britisk og svensk model, så både TDC selv og konkurrenterne sikres helt ens vilkår, når de ønsker at leje sig ind på nettene.

Både ITEK og telebranchens organisation Teleindustriens direktør Jakob Willer glæder sig over Produktivitetskommissionens anerkendelse af, at det fortsat skal være markedsvilkår og såkaldt teknologineutralitet - hvor man ikke favoriserer en teknologi frem for en anden -, der er grundlaget for at sikre danskerne bedre forbindelser.

»Det er en stor anerkendelse af den digitale infrastrukturs betydning og vigtigheden af bredbånd. Så må man sikre, at rammebetingelserne er der, så investeringerne fremmes. Her kan kommunerne spille en vigtig rolle i planarbejdet, f.eks. med samgravning,« siger Jakob Willer.

Opfordring: Kom i gang

Christian Hannibal fra ITEK opfordrer også til at komme i gang med at indkøbe og bruge teknologien.

»Man kan sagtens stimulere udbuddet gennem brug af mere telemedicin (f.eks. videosamtaler med lægen eller hospitalet, red.) og mere brug af IT i folkeskolerne, og supersygehusene planlægger da også solide investeringer. Men også lejepriserne - eller måske slet ingen pris - på at sætte mobilmaster op kan hjælpe. Der skal kort sagt være kunder i butikken for, at vi kan nå videre. Derfor glæder vi os til at se regeringens plan,« siger han.


 
 

Dansk Energi, som organiserer landets elselskaber og deres satsning på at etablere lysoptiske fibernet som konkurrence med især TDC, kalder rapporten »for uambitiøs« og »stort set støvsuget for handling«. Vicedirektør Anders Stouge opfordrer til et nyt teleforlig som afløsning for den nuværende, politiske aftale fra 1999 om udbygningen i Danmark for at få »ordentlige rammer for investeringer, skabe reel konkurrence i hele landet samt en øget udbredelse og anvendelse af højhastighedsbredbånd«.

Konservative ønsker offensiv

Den konservative transportordfører, Mike Legarth, vil have både danskerne privat, virksomheder og det offentlige til at begynde at tage fra og bruge de digitale muligheder.

»Vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd og langt mere offensivt udnytte de muligheder, som digitaliseringen giver os både privat og offentligt. Virksomheders og medarbejderes effektivitet afhænger af muligheden for at kommunikere store mængder hurtigt og sikkert. Derfor er det vigtigt, at der gøres noget,« siger han.

Han så gerne en udvidet bolig-/jobordning til etablering af bredbånd og vil have et fradrag for de lønomkostninger, der er ved at få etableret bredbåndsforbindelser - en ordning, som ifølge partiet vil skabe 700 nye arbejdspladser.