IT-giganter og Amnesty støtter Apples nej til FBI

IT-giganten nægter at parere ordre og bryde ind i beslaglagt iPhone. Det Hvide Hus understreger, at det kun gælder denne ene telefon.

Apple-topchef Tim Cook afviser en amerikansk domstols ordre om at skaffe efterforskere adgang uden om krypteringen på en beslaglagt iPhone-telefon. Arkivfoto: Carlo Allegri, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple-topchef Tim Cooks afvisning af en domstols ordre om at lukke myndighederne ind på en krypteret, beslaglagt iPhone-telefon, bakkes nu op af både ærkekonkurrenter samt borger- og menneskerettighedsorganisationer, mens både det amerikanske justitsministerium og Det Hvide Hus forsøger at slå fast, at det kun drejer sig om en enkelt telefon.

Amnesty International, American Civil Liberties Union og Electronic Frontier Foundation bakker Tim Cooks udmelding op, ligesom Google, Microsoft og Facebook i en fælles erklæring afviser krav om, at der skal installeres såkaldte »bagdøre« i deres produkter. Også den tidligere NSA-ansatte, Edward Snowden, som siden juni 2013 har fremlagt tophemmelige papirer, der dokumenterer amerikansk masseovervågning af tele- og internettrafikken, roser Apple for at stå fast.

FBI: Fjern automatisk slettefunktion

En domstol i Los Angeles pålagde tidligere på ugen Apple at hjælpe efterforskerne med at trænge ind på den krypterede, altså kodede, iPhone-telefon, som en af gerningsmændene bag massakren 2. december i San Bernardino i Californien, hvor 14 blev dræbt og 22 såret, havde på sig, da han selv og hans kone blev dræbt af politiet i en efterfølgende skudveksling. Politiet antager, at de to har brugt telefonerne til at kommunikere sammen under planlægningen af angrebet. Det vil kunne give efterforskerne vigtige oplysninger.

Risikoen er dog, at kommunikationen er sket i krypterede apps, som sletter alle spor efter brug. Det er Islamisk Stat kendt for at have brugt tidligere.

Telefonen, en iPhone 5C, er krypteret, altså låst med en kode, som samtidig koder alt indhold - e-mail, SMS-beskeder, billeder, dokumenter m.m. - på den og gør det umuligt at kopiere eller se, hvis ikke man kender adgangskoden. Det amerikanske justitsministerium havde anlagt sagen, fordi efterforskerne ikke har kunnet knække koden. Derfor kræver man Apples tekniske hjælp. Ministeriet vil have Apple til at lave en ny udgave af mobilsoftwaren, iOS-styresystemet, som slår den automatiske slettefunktion fra, som ellers vil rydde telefonen, hvis man ti gange i træk har indtastet den forkerte kode.

Apple: Vi har hjulpet så langt, vi kan

Den nye software skal samtidig omgå funktionen, som indsætter en times spærretid, hvis man ni gange har indtastet forkert kodeord. Så vil man nemlig kunne bruge metoder, som kan afprøve millioner af forskellige kodeord. Den beslagte telefon er udstyret med en fircifret kode, hvilket giver 10.000 mulige kombinationer. Myndighederne siger, at Apple kan ændre sin software, så den udelukkende vil virke på den beslaglagte telefon. Krypteringen anvender ud over brugerens egen kode en kodenøgle (teknisk krypteret med 256-bit AES, altså en meget stærk kryptering), som er lagt ind i hardwaren. Dermed kan man ikke bare kopiere telefonens indhold over på en løs harddisk og gå i gang.

Apple-topchef Tim Cook besluttede at lægge et åbent brev ud på Apples netsted, hvori han afviser at parere ordre. Han understreger, at Apple på mange andre måder har hjulpet efterforskere både nu og tidligere, men at dette er grænsen. Hvis der skal lægges bagdøre ind, så myndighederne kan omgå krypteringen og komme ind, vil også hackere kunne trænge ind.

»Myndighederne kunne udbygge dette brud på privatlivets fred og kræve, at Apple bygger overvågningssoftware, så man kan opsnappe ens beskeder, tilgå ens sundhedsdata eller bankdata, spore ens geografiske placering eller sågar tilgå telefonens mikrofon eller kamera uden ens vidende,« skriver Tim Cook.

Kan ende i højesteret

Alle iPhone-telefoner siden 2014 - fra model 5C og nyere - er som standard krypteret oven på netop Snowdens afsløringer af masseovervågning. Apple har tidligere meldt ud, at end ikke Apple selv er i stand til at omgå krypteringen og komme ind på de kodede telefoner. Tilsvarende har Google i den nyeste udgave af sin Android-mobilsoftware slået kryptering til som standard.

Teknologigiganterne, som nu bakker Apple op, frygter gentagelser - og at det ikke kun er den amerikanske regering men myndigheder verden over, som vil have adgang til folks udstyr, hvilket fuldstændig vil underminere sikkerheden.

Det Hvide Hus' pressesekretær, Josh Earnest, har understreget, at FBI »udelukkende beder om noget, som kan få indflydelse på denne ene telefon«, men det har ikke formildet kritikerne. I januar sendte præsident Barack Obama sine topsikkerhedsrådgivere til møde med Apple, Facebook og Google for at bede om mere samarbejde med myndighederne. Obama skrinlagde kort før årsskiftet ønsket om en lov, der kræver, at teknologiselskaber lader efterforskere slippe ind ad bagdøren. Det skete efter voldsom debat, og den blussede op igen efter det dødelige angreb i San Bernardino.

Den farverige, republikanske præsidentkandidat, Donal Trump, har meldt ud, at han er »100 procent enig med retten«.

I sidste ende kan sagen ende i USAs højesteret, fordi den er så principiel, men det kan ifølge eksperter tage flere år at nå dertil.

En meningsmåling, som Pew Research gennemførte sidste år, viste, at 54 procent af amerikanerne er imod myndighedernes indsamling af tele- og internetoplysninger for at bekæmpe terrorisme. 62 procent af folk uden for USA er imod, at de amerikanske myndigheder overvåger amerikanerne.