IT-gigant får 16 år yngre topchef

Ciscos mangeårige topchef, John Chambers, trækker sig til juli for at blive bestyrelsesformand og afløses af en intern kandidat.

Ciscos topchef gennem 20 år, John Chambers, gør nu, som planchen fra sidste års regnskabspræsentation viser: Han flytter - nemlig fra topposten til at blive bestyrelsesformand for den amerikanske IT-gigant. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefen gennem 20 år for netværksgiganten Cisco, John Chambers, forlader sin stol om få måneder - men fortsætter som bestyrelsesformand for den 70.000 ansatte store, amerikanske IT-spiller.

Den 65-årige John Chambers fratræder som topchef til juli, hvorefter den 49-årige Cisco-veteran, Chuck Robbins, overtager roret. John Chambers er en af de længstsiddende topchefer i den amerikanske IT-branche, som er koncentreret om Silicon Valley i den vestamerikanske stat Californien, men han forlader ikke branchen. Han fortsætter derimod som bestyrelsesformand.

Masser af opkøb - men svært at finde linien

Cisco ligger i San José og hører til blandt verdens største leverandører af netværksudstyr og andet isenkram, som verdens netværkstrafik suser igennem. Ciscos regnskaber og forventninger var derfor gennem mange år en strømpil for, hvordan det gik IT-branchen globalt.

Cisco ejede i ti år - fra 2003 til 2013 - også Linksys, hvis trådløse routere mange har stående hjemme i vindueskarmen eller på hylden.

I John Chambers' tid har Cisco netop købt masser af selskaber op, men det har for mange været svært at se en lige linie i opkøbene. Forventningen er derfor, at Chuck Robbins vil sende klarere signaler, når han tager over - hvilket var ventet. Cisco har gennem de seneste 16 måneder ledt efter en ny topchef. Chuck Robbins har været i Cisco siden 1997 og kender derfor virksomheden indefra. Han har senest stået for det globale salg.

Også farvel til Oracles topchef

Cisco har i dag en markedsværdi på omkring 150 milliarder dollars, og overskuddet har stort set været uændret gennem de seneste fem år. Omsætningen ventes i år at nå 149 milliarder dollars.

John Chambers, som åbenlyst støtter de amerikanske republikanere og blandt andet bistod senator John McCain i dennes præsidentkampagne i 2008, meddelte allerede for tre år siden bestyrelsen i Cisco, at han var begyndt at overveje at trække sig tilbage.

Også topchefen for en anden af IT-giganterne, Oracles medstifter Larry Ellison forlader nu den daglige ledelse. Han meddelte i september 2014, at han trækker sig fra topposten for ligeledes at blive bestyrelsesformand.