IT-folk laver oprør mod overvågning på nettet

Overvågningen af ganske almindelige borgere i Danmark er gået amok.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mener IT-Politisk forening og medlemsbladet for de IT-ansattes fagforening, Prosa, der i dag som en protest sender en cd ud til alle sine medlemmer.

Med cd'en, som har fået titlen `Privatlivets fred', følger software, der gør internetbrugere i stand til at undgå politiets overvågning af nettet, skriver MetroXpress.

»Vi har snart en lovgivning på det elektroniske område, der ville have gjort det østtyske Stasi grønne af misundelse,« siger Jesper Gødvad, formand for Prosa-bladets redaktionsudvalg.

»Den nye lovgivning lægger op til omfattende registrering af alle danskeres kommunikation, som vi normalt betragter som privat. Det vil vi gerne sætte fokus på og samtidig give folk en mulighed for privat kommunikation,« siger Jesper Gødvad.

Foruden de 12.000 Prosa-medlemmer vil alle andre gratis kunne hente den lovlige cd på nettet. Det er særligt terrorpakkens bestemmelser om, at alle internetudbydere om få måneder skal registrere al elektronisk kommunikation, når man besøger en hjemmeside, sender en e-mail eller taler i IP-telefon, de to foreninger mener er for vidtrækkende.

Efterfølgende har politiet ubegrænset adgang til registrene.

Tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen udtaler til fagbladet Prosa, at initiativet er med til at rejse en vigtig diskussion.

»Det er tid til, at vi stopper op og trækker vejret og finder ud af, hvor langt vi vil gå. Der er sket et skred i den seneste terrorpakke, hvor man for eksempel i nogle situationer opgiver domstolskontrollen. Og hvis det er muligt for almindeligt intelligente fornuftsmennesker som jeres medlemmer at undgå registrering, så kan folk med onde hensigter uden tvivl også,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Der var i går ikke muligt at få en kommentar fra Poli­tiets Efterretningstjeneste.

Privatlivets fred

* Man kan hente cd'en gratis på www.klid.dk.

* Programmet er oprindeligt udviklet af det amerikanske forsvar for at sikre deres hemmelige agenter mod at blive sporet. - Andre programmer sikrer, at man kan kryptere både emails og samtaler via IP-telefoni.

Kilde: Metroxpress