IT-folk kan omgå terrorlogning

Flere end hver anden IT-ingeniør ved, hvordan de undgår, at telefonsamtaler og brugen af Internet og elektronisk post bliver logget, når danmarkshistoriens største overvågning af danskerne begynder 15. september.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end hver anden IT-ingeniør kan omgå den logning af danskernes telefonopkald, elektronisk post og Internet-brug, som træder i kraft 15. november.

Det viser et rundspørge, som ingeniørernes forening har foretaget. Dataloger og IT-ingeniører blev spurgt, om de var i stand til at omgå logningen. Det mente 54 procent at kunne, mens 12 procent anså det for usandsynligt, og 34 procent var i tvivl.

Logningen indføres 15. september som et led i terrorbekæmpelsen og betyder, at al telefontrafik (både på fastnet- og mobilnettet) og al brug af Internet og elektronisk post fremover skal logføres. Dataene skal gemmes i et år, så Politiets Efterretningstjeneste (PET) - med en dommerkendelse i hånden - kan få dem at se. Eksperter skønner, at der på et år vil blive gemt omkring 15.000 oplysninger om hver eneste dansker.

Masser af undtagelser
Fagfolk ryster på hovedet over lovgivningen.

Populært sagt skal folk med en terrorist i maven nemlig blot flytte ind i en andelsboligforening, gå i skole eller benytte Internet-forbindelsen fra det lokale bibliotek. De er nemlig alle undtaget den nye lov. Det samme gælder, hvis man læser post direkte på nettet via f.eks. Hotmail eller Jubii eller blot sender en besked fra en TDC-kunde til en anden.

I massevis af offentlige steder er undtaget logningen, som skal forhindre terrorisme. Og selv om det personale, der skal behandle oplysningerne, skal sikkerhedsgodkendes på højeste niveau af Politiets Efterretningstjeneste, er der ingen krav til, hvor og hvordan alle oplysningerne skal gemmes – de kan lagres på en løs harddisk ude i baglokalet.

I Ingeniørforeningen advarer man mod at indføre for mange forhindringer for brugen af IT i forsøget på at afsløre terrorister.

»Hvis vi gør det alt for besværligt at bruge IT på halv- og heloffentlige steder, vil det bombe Danmark væk fra positionen som en af de førende IT-nationer,« siger Jørn Guldberg, formand for Ingeniørforeningens teknologi- og innovationsudvalg.