It-eksperter skuffede over kommuner

Kommunerne har sovet i timen og ikke opfyldt politiske ønsker om digitale tjenester for borgerne, lyder kritikken fra it-eksperter.

Trods gentagne opfordringer fra skiftende ministre i mindst otte år er det meget ringe, hvad flertallet af danske kommuner har formået at digitalisere. Det mener flere it-eksperter.

- Kommunerne har tilsyneladende enten ladet hånt om eller ikke forstået Christiansborg-politikernes politiske ønsker de sidste små 10 år omkring digitalisering. Sådan lyder kritikken fra professor i informatik og brugerdreven it-innovation på RUC Jan Pries-Heje over for Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Bladet har tidligere omtalt tal fra KMD, der viser, at under fem procent af borgernes ansøgninger sker ved selvbetjening via nettet.

- Kommunerne har digitaliseret, fordi de skulle, uden at tænke brugerne og deres behov med i det. Det betyder, at man har fået it-systemer, der ikke fungerer i kommunens administration, og som ikke bruges af borgerne, siger Jan Pries-Heje.

Professor i anvendt informationsteknologi på CBS Kim Normann Andersen mener, at udviklingen nu må presses igennem.

- Nu er der gået 10 år med tilskud til pilotforsøg, gode eksempler og frivillighed. Alt sammen prisværdigt, men det har jo ikke virket, siger han til Ingeniøren./ritzau/