It-chefers bedste råd: Sådan presser du flere år ud af arbejds-PCen

Et par simple råd kan forlænge levetiden på virksomhedens arbejdscomputere med op til to år. Læs it-chefernes tricks her.

Læs mere
Fold sammen

Er din Windows-maskine på arbejdet begyndt at vise den snurrende loade-ring lidt for ofte? Eller kan du nå både at drikke kaffe, spise morgenrundstykker og snakke med kollegaen helt ned i den anden ende af bygningen - inden din arbejds-pc er startet op?

Så er det formentlig tid til, at computeren skal en tur på it-afdelingens værksted. Og fra it-chef på International Business College (IBC) i Odense Allan Fog Nielsen er der et par gode fif til den behandling, skriver Version2.dk.

»Et nyt batteri, mere RAM og en SSD-harddisk. De tre ting er vigtige, hvis man som IBC bruger Microsofts opdateringscyklus for styresystemer som ledetråd for, hvornår hardwaren skal udskiftes. Det er typisk et sted mellem tre og fem år. Og længere end fem år holder en bærbar arbejdscomputer sjældent. Men de tre ting tre giver for det meste et år eller to mere i levetid,« siger Allan Fog Nielsen til Version2.

Det sidste større skift af computere på IBC var, da uddannelsesinstitutionen skiftede fra Windows XP til Windows 7. Det betød en udskiftning af 600 pc’er til IBC’s studerende.

Stor forskel i holdbarhed fra bruger til bruger

Hos den lille danske virksomhed Campaya, som formidler ferieboliger over det meste af verden, nævner it-chef Claus Pedersen også et andet vigtigt aspekt i hele diskussionen om arbejds-pc’ers levetid.

»Levetiden varierer utrolig meget, hvis man sammenligner en udviklers computer og så de medarbejdernes, som ikke bruger andet end et skriveprogram eller en internet-browser. Udviklernes computere holder sjældent længere end to år. De andres omkring fire år. Så brugeren betyder meget i forhold til levetid,« fortæller Claus Pedersen til Version2.

Claus Pedersen nævner også mere RAM, SSD og nye batterier som de vigtigste redskaber til at pumpe et par år mere ud af en gennemsnitlig arbejds-pc. Men i hans virksomhed praktiserer man også en anden løsning til at holde på arbejdscomputerne.

»For eksempel tager vi normalt udviklernes computere og skubber dem videre ned i systemet til personale, der ikke har brug for samme voldsomme processorkraft. På den måde holder vi også på computerne et par år, så udskiftningerne bliver knap så store, « siger Claus Pedersen fra Campaya til Version2.

Konceptet med en arvefølge for isenkram er ikke banebrydende, men et vigtigt husråd for mindre virksomheder, hvor it-budgettet ikke er dækket af guld, vurderer Claus Pedersen.

Køb ikke for billigt

I it-afdelingen i en af Danmarks største virksomheder, ISS, nikker global it-chef for ISS World Services Henrik Trepka med på værkstedsrådene.

Han påpeger dog også et andet aspekt, som kan give længere levetid for arbejdscomputerne.

»Lad være med at vælge den billigste af den billigste computer, når virksomheden skal ud at investere i nye. Det er sjældent en god løsning. Min erfaring er, at man som regel lander på godt 4.500 kroner i indkøbspris. Og kvaliteten fra start er vigtig i ISS, hvor et stort pc-skift er lig med 1.000 maskiner,« forklarer Henrik Trepka til Version2.

Og han følger op:

»Gode indkøbsaftaler, som man kender fra det offentlige, kan være med til, at arbejdscomputeren holder længere i sidste ende, fordi man standardiserer fra start. Men som regel indtræffer et service-eftersyn, uanset startpris, efter godt 18 måneder,« siger Henrik Trepka til Version2.

Netop stabile indkøbsaftaler har været gunstig for Allan Fog Nielsen hos IBC i Odense. Han nævner Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI):

»SKI-aftaler sikrer god stabilitet ved større indkøb af pc’er fra start. På den måde holder man også leverandøren i ørerne i forhold til garantier og lignende. Det er igen et aspekt, som i sidste ende betaler sig,« fortæller Allan Fog Nielsen til Version2.

Deltag i debatten på Version2.dk

Allan Fog Nielsen bakker også op om Henrik Tepkas vurdering af indkøbspriser.

»Det giver aldrig et godt resultat i sidste ende, hvis man ligger på en indkøbspris på 3.000 kroner eller under. Derfor er det oftest en god idé, hvis it-budgettet tillader det, at strække sig i hvert til godt 1.000 kroner mere. Det gavner i sidste ende,« siger it-chefen fra Odense.