IT-branchen vælter sig i kolde kontanter

Der er langt fra panikken blandt slipsedrengene på Wall Street til de hawaii-skjorte beklædte nørder i Silicon Valley og andre tech-hovedstæder i hele verden. Og det ikke kun udseendet, der er til forskel. For selv om teknologiaktierne er fulgt med resten af markedet ned, har teknologivirksomheder en tendens til at have langt mindre gæld, end mange andre brancher. Webmagasinet Valleywag har fundet de ti selskaber, der sidder på den største gang cool cash - netto.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. China Mobile - 31 mia. dollars

Hvis det er det store amerikanske hjemmemarked, der har gjort amerikanske virksomheder så store, så hold øje med China Mtobile. Det kinesiske mobilselskab er i heftig vækst og lukrerer på, at kineserne bare blive rigere og rigere. Kina har selv en potent elektronikindustri, men alle verdens mobilproducenters øjne hviler på det kinesiske marked, hvor en milliard snakkesagelige kinesere enten har eller vil anskaffe sig en mobil i de kommende år.

2. Cisco - 26,2 mia dollars.

Nogle mener, at internettet er kommet for at blive. Og Cisco tjener ihvertfald gode penge på det, mens det sker. Mens andre netværksspecialister - eksempelvist Alcatel-Lucent - lider, skovler Cisco fortsat penge ind. Selskabet, der leverer alle former for netværksteknologi, ryger ind på en andenplads over selskaber med størst likviditet.

3. Microsoft - 21,2 mia. dollars

Selskabet, der står bag hoveparten af verdens software, herunder det lidet roste Windows Vista, har en tradition for at have oversvømmelse i kaffekassen. Microsoft er for tiden på jagt efter Yahoo, hvilket vil gøre et solidt indhug i likviditeten. Ikke desto mindre har Microsoft sat sig selv i en position, hvor der går længe inden kreditkrisen kradser.

4. Apple - 20,7 mia. dollars

Selv om Apple fortsat kun bider sin værste konkurrent, Microsoft, i haserne, er selskabet alligevel på vej godt op ad listen over rigeste IT-virksomheder. Fra at være lidende i '90erne er Apple blevet aldeles likvid efter successer som iMac, iPod og de bærbare Macbooks. iPhonen er endnu blot et nicheprodukt i den store sammenhæng, men får Apple ligeså meget succes med deres iPhone, som de fik med deres iPod, må man forvente, at Microsoft bliver lagt bag på listen.

5. Google - 12, 7 mia. dollars

Søgegiganten er efterhånden een lang succeshistorie, hvor pengene bare vælter ind og selvtiliden står ud af knaphullerne. Google har bevæget sig fra rene søgninger med dertil hørende annonce-indtægter, og over til mobiltelefoner, browsere og software as a service. Sidstnævnte i form af adskillige programmer, der gratis kan bruges, mens man ser på Googles annoncer. Og det skæpper godt i kassen.

6. Intel - 12 mia. dollars

Chipproducenten Intel er ikke meget mere end bare chipproducent. Men i dag er der også chips i næsten alt - og det bliver nok ikke mindre de kommende år. Intel var en af de første virksomheder til at gå helhjertet ind for den grønne IT-bølge og i dag kan virksomheden glæde sig over mindre ressourceforbrug og billigere produktion.

7. Nokia. 10,8 mia.

Det er ikke overraskende, at finske Nokia er på denne liste. Overraskelsen består nok nærmere i, at Nokia ikke ligger højere. Men det kræver jo også en del investeringer at bibeholde sin position som verdens største leverandør af mobiltelefoner. Nokia står bag fire ud af ti solgte mobiltelefoner på verdensplan. Og selv om en del af dem er billige modeller solgt i vækstlande, er markedsandelen givetvis endnu større herhjemme.

8. Dell. 9. mia.

Computerproducenten Dell har været gennem en turbulent tid med en masse balladesager. Alligevel bibeholder Dell sin position som en af verdens største computerproducenter - tilmed med en del milliarder på bundlinjen.

9. Motorola. 7,2 mia. dollars.

Motorola har måttet stå model til nogle ganske læsterlige klø på mobiltelefon-delen, og virskomheden er generelt presset. Men Motorola producerer meget andet end bare mobiltelefoner - og selskabet er ikke så dårligt som deres mobile markedsandele kunne antyde. Ihvertfald ikke hvad kassebeholdningen angår.

10. Tawian Semiconductor, 7.0 mia. dollars.

Som Intel, er det også chipindustrien, Taiwan Semiconductor roder med. Selskabet leverer komponenter til mange øvrige chipproducenter over hele verden.