IT-branchen tror på nyt rekordår

Tal for de første ni måneder af 2016 tyder på, at der kan sættes ny omsætningsrekord hos danske IT-virksomheder, som har held med eksporten.

Flere end 84.000 arbejder nu i danske IT-virksomheder - men der er plads til mange flere, hvis bare de kunne skaffes. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er fortsat fremgang for de danske IT-virksomheder, som henter en fjerdedel af sin omsætning fra eksport, samtidig med at beskæftigelsen på tredje år fortsætter med at vokse. Dermed kan 2016 blive et nyt rekordår.

Det viser Danmarks Statistiks opgørelse fra 3. kvartal. Her omsatte IT-branchen for 53,4 milliarder kroner, hvilket er 1,5 procent mere end for et år siden. 26,7 procent - svarende til 14,3 milliarder kroner - stammer fra eksport, hvilket er på linie med sidste år men en vækst fra 20 procent for fem år siden.

2017 bliver også på højt niveau

Administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Birgitte Hass, afventer tallene for sidste kvartal, men de kommer først til marts. Lige nu ser det dog ifølge hende ud til, at branchen fortsætter de gode takter fra 2015, hvor omsætningen nåede rekordhøje 200 milliarder kroner.

»Det går godt for branchen, og især i de seneste år er det lykkedes for os at udvikle en lang række innovative løsninger, som i den grad efterspørges i udlandet. Så vi skal se eksporten som et kæmpe rygklap og kvalitetsstempel for branchen,« siger hun.

Analysechef i analysehuset IDC, Anders Elbak, der følger IT-markedet tæt, forventer, at 2017 bliver et år på linie med 2016.

»IDC forventer ikke den store vækst i IT- og telemarkedet i 2017. Der vil dog fortsat være vækst inden for software og services, så umiddelbart vil den gode udvikling i branchetallene fortsætte. Dette gælder ikke mindst, hvis de danske IT-virksomheder fortsætter med deres eksportsucces, hvilket jeg ikke kan se nogen grund til, at de ikke skulle gøre,« siger han.

Rekordmange ansatte - men ikke nok

I juli-september 2016 rundede den danske IT-branche 84.000 ansatte. Det er 2.665 flere end for et år siden, og det er det højeste antal beskæftigede siden 2009. Især er der kommet flere softwareudviklere og IT-konsulenter til.

»Den eneste grund til, at vi ikke er endnu flere i branchen, er, at hver tredje IT-virksomhed simpelt hen har måttet opgive at besætte stillinger, fordi der mangler kvalificeret arbejdskraft,« siger Birgitte Hass fra IT-Branchen.

Over halvdelen af alle ansatte i den danske IT-verden, 43.520, arbejdede i tredje kvartal som IT-konsulenter, mens næststørste gruppe, 12.816, arbejdede med engroshandel med IT-udstyr, og 12.612 arbejdede med telekommunikation.

I gennemsnit tjener en dansk IT-ansat 46.370 kroner om måneden. Det er en stigning på 600 kroner i forhold til sidste år på samme tid, men i både første og andet kvartal har gennemsnitslønningerne ligget 2.000-3.000 kroner højere.