IT-Branchen ønsker hjælp til at rejse fyrtårnene

Selvfølgelig kunne Facebook også have været opfundet i Danmark. Vi skal bare gå mere til den og tænke på tværs mellem virksomheder i alle brancher. Så kan Danmark få nogle nye IT-fyrtårne, er den faste overbevisning i landets største brancheforening for IT og tele.

De tror på Danmark i IT-Branchen – især hvis vi tør noget mere. Dells central- og østeuropadirektør, Anja Monrad (t.v.), Global Connects administrerende direktør Niels Zibrandtsen, og GlobITs administrerende direktør og formand for IT-Branchen Cecilia Bonefeld-Dahl drøfter fremtiden med Cetreas administrerende direktør Freddy Lykke, som helt i branchens ånd deltager digitalt i mødet. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det irriterer mig, at vi ikke i Danmark har lavet et Facebook. Vi har Mærsk, Grundfos, Danfoss, Lego, Novo... Vi burde kunne lave IT-fyrtårne, og det tror jeg, at vi kan. Embedsværket og politikerne vågner nu. Der er en voksende forståelse for, at teknologien skal drive Danmarks vækst. Vi er i et modent marked, hvor alle leder efter bedre konkurrence og efter at blive mere effektive. Det er teknologiens tidsalder, og det er da meget sjovere at være en del af løsningen end en del af problemet.«

Det siger Cecilia Bonefeld-Dahl, administrerende direktør for IT-virksomheden GlobIT og siden foråret formand for Danmarks største brancheforening for IT- og televirksomheder med ca. 320 medlemmer, IT-Branchen. Spørger man forretningsudvalget i IT-Branchen, er fremtiden fuld af muligheder – men de danske IT-virksomheder skal kridte skoene, som IT-giganten Dells direktør for 26 lande i Central- og Østeuropa, Anja Monrad, beskriver det:»Vi skal lade være med at gå efter at konkurrere med de andre i Danmark. Sæt i stedet barren højt og internationalt og sørg for, at IT integreres og bliver brugt i samtlige fag. Vi har i Danmark en tendens til at tro, at vi er dygtigere og bedre, og at det nok skal gå alt sammen. Andre lande har større sult og højere ambitioner. Vi kunne flytte os meget hurtigere, for vi er jo kun fem millioner,« siger hun.

Vil sætte sig på væksten

Berlingske satte fire af det fem mand store forretningsudvalg stævne for at se 360 grader rundt i den danske IT-verden og udpege mulighederne og udfordringerne. Det overordnede billede ser godt ud, mener de, der kommer fra alle egne af landet og fra alle størrelser af IT-virksomheder.

»Det er en chance for Danmark – at kunne sætte os på nogle af vækstområderne. Vi er et vidensamfund. Hvis vi forstår at skabe nogle fede IT-virksomheder inden for de nye felter, og vi samtidig er agile, kan det blive superspændende. Vi er en af de brancher i Danmark, der er rigtigt i vækst. Vi er med til at få ting til at lykkes og skabe en masse arbejdspladser. Det er sjovt, og vi har et formål med det, vi laver – fordi det både er noget, vi selv og alle andre brancher bruger,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl og understreger, at branchen fortsat er i vækst, selv om rigtigt meget ændrer sig eller helt forsvinder som følge af den nye teknologi og dens muligheder.

En nylig undersøgelse fra Dansk Erhverv og IT-Branchen anslår, at EUs digitale, indre marked for Danmarks vedkommende udgør et potentiale på mellem 40 og 60 milliarder kroner.

»Det går klart den rigtige vej. Det er vigtigt at se på, hvordan vi hjælper alle andre brancher med at skabe vækst. Vi står et rigtigt godt sted. Inden for f.eks. sundhed er der et kæmpe potentiale, også internationalt, så vi kan skabe eksport,« siger Freddy Lykke, administrerende direktør for sundheds-IT-leverandøren Cetrea, der i august blev købt af den svenske medicinalleverandør Getinge for 89 millioner kroner.

Tilbage mod førerfeltet

Danmark har ellers ligget i en bølgedal de seneste år efter tidligere at være blandt de førende inden for bl.a. mobilteknologi. Nu er Aalborg ved at genfinde den position for nytænkning og -udvikling af mobilteknologi, mens sundheds-IT-virksomhederne samles om Aarhus, hvor man for tre år siden oprettede en sundhedsteknologisk uddannelse på Aarhus Universitet. I København trækker Ørestaden mange opstartsvirksomheder inden for navnlig udvikling af applikationer til. De store – altovervejende amerikanske – IT-virksomheder har slået sig ned i Aarhus og København.

»Desværre samler man sig om de store byer. Der er dejligt i Udkantsdanmark, men det er svært for virksomheder at rejse finansiering, så de kan skabe et bedre forretningsgrundlag. Og de unge gider ikke være der, hvis ikke infrastrukturen er ordentlig,« siger Niels Zibrandtsen, administrerende direktør for netværksleverandøren Global Connect.

Ordentlige internetforbindelser vil gøre det muligt at bo og arbejde hvor som helst – og alligevel kunne deltage gennem videokonferencer over nettet.

»Der mangler simpelt hen en bedre infrastruktur i udkantsområderne, og så skal vi have uddannet flere til at bruge mulighederne, som både sparer energi og masser af tid. I vor branche er vi vant til at arbejde virtuelt, så det efterhånden er ligegyldigt, hvor vi befinder os, bare forbindelserne er i orden,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

IT-Branchen arbejder på at skabe flere partnerskaber. Bestyrelsesformanden har især store forventninger til netbaserede tjenester (såkaldt »cloud«), som betyder, at navnlig mindre virksomheder kan komme hurtigere i gang og frem uden store, indledende investeringer i ny teknologi, fordi man lejer sig ind og hurtigt kan tilpasse IT-løsningerne sit forbrug.

»Men især lokale spillere skal forstå, at f.eks. Google er der, og som international aktør pludselig kan udfordre et helt land. Derfor er det vigtigt, at der skabes støtte til den danske IT-verden. For få år siden lå alt her, og vi var helt fremme på mobilteknologien,« siger Niels Zibrandtsen.

Det er nu – eller farvel

Der er ifølge forretningsudvalget masser af ting, som endnu ikke er gjort.

»Der er så mange ting, som endnu ikke er gjort inden for offentlig digitalisering, uddannelse, skoler og sundhed. Og det handler ikke om at proppe teknologi ind men om at bruge den,« siger Anja Monrad fra Dell.

Heller ikke de smarte hjem og de smarte byer er nået nær nok frem, så man kan styre belastningen på elnettet efter folks forbrug, styre vejbelysningen, så den kun tænder, når der er biler, og masser af andre ting på tegnebrættet. Derudover vil offentlige data, som ikke er personfølsomme, i langt højere grad kunne slippes fri og danne grobund for nye virksomheder og nye produkter, mener IT-folkene.

»Det kunne være rigtigt sundt, at vi blander blod. De fleste danske virksomheder gør det godt, men de, der ikke vågner op, er her ikke om ti år,« siger brancheformand Cecilia Bonefeld-Dahl.

Der er lige nu en kæmpe efterspørgsel på IT-medarbejdere i Danmark, hvilket ses som et optimistisk tegn. IT-branchens gode råd til de studerende er derfor at få et erhvervsjob og dermed kendskab til at drive forretning, for det er kombinationen af praktisk viden og faglig kunnen, der tæller.

Brancheforeningens eget medlemsregister viser, at der kommer IT i alting. De seneste to medlemmer er Drivr, der laver applikationer til transport- og taxiverdenen, og Schultz Information, der laver fagsystemer og lovportaler.

»Danmark er et samfund, der er unikt i verden. Vi skal turde tænke anderledes. Det er jo fantastisk, at vi som lille land kan bruges som testland, men vi skal gøre det til mere – og gøre det til en eksportvare. Vi er nok lidt for selvtilfredse, selv om vi alle laver verdens bedste produkter... Udfordringen er, at vi har det rigtigt godt. Det er trist, at omverdenen skal udfordre os. Men vi skal svede noget mere, for når det gør ondt, så flytter vi os. Hele IT-branchen er netop nu en smeltedigel, og ingen kender slutningen,« siger Niels Zibrandtsen.