IT-Branchen jubler over Apple

Flere andre internationale giganter har fravalgt Danmark, inden Apple nu lægger 6,3 milliarder kroner her i landet.

Apples kommende datacenter i Viborg skal køre en stor del af Apples onlinetjenester i Europa. Arkivfoto: Philippe Huguen, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske IT-branche jubler over, at den amerikanske IT-gigant Apple mandag morgen meldte ud, at den investerer 6,3 milliarder kroner i et nyt datacenter i Viborg - for branchen frygtede faktisk, at endnu en international gigant ville gå til nabolandene.

»Vi er topbegejstrede - især fordi vi ærligt talt har haft en frygt for, om rammevilkårene i Danmark var gode nok til, at vi kunne begå os i den internationale konkurrence. Vi har jo desværre tidligere set andre internationale aktører vælge vore nabolande,« siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen, Danmarks største brancheforening for IT- og televirksomheder.

Andre giganter er gået igen

Hun henviser til, at verdens største sociale netværk, Facebook, valgte at lægge sit datacenter i Sverige. Internetgiganten Google er rykket ind i Finland, og den amerikanske IT-gigant Oracle meddelte i oktober, at der skal bygges to datacentre i Tyskland.

»Vi har haft møder og drøftelser om rammebetingelserne i Danmark, hvor blandt andet energiaftifterne er en udfordring. De udfordringer, som vi har peget på, findes stadig, så det er så meget desto mere glædeligt, at Danmark alligevel formår at trække Apple hertil,« siger Mette Lundberg.

IT-Branchen har ikke selv været involveret i arbejdet, som er sket via Udenrigsministeriets særlige afdeling Invest in Denmark.

Et stort løft for Danmark

»Dette giver den danske IT-branche et stort løft. Det betyder så meget for os, at vi kan begå os og kan tiltrække udenlandske investeringer. Vi er meget optaget af at sætte fokus på, hvilken IT-branche Danmark skal have i fremtiden, og hvilke områder vi kan begå os på for at fastholde højinnovative arbejdspladser i Danmark. Apples udmelding er et væsentligt skub i den retning,« siger Mette Lundberg.

Datacenteret i Foulum ved Viborg vil - sammen med et tilsvarende nyt datacenter i Irland - blive på 166.000 kvadratmeter og være Apples hidtil største investering i Europa.

Apple oplyser til Berlingske, at det vil skabe omkring 300 arbejdspladser, når man regner både byggefasen og den efterfølgende drift med.

Datacenteret skal åbne i 2017.

LÆS MERE