It-analytiker: Hackere har tjent 160.000 kroner på cyberangreb

Det globale cyberangreb, der fredag aften ramte en lang række lande, har godt et døgn senere indbragt bagmændene omkring 160.000 kroner.

Arkivfoto. Det globale cyberangreb, der fredag aften ramte en lang række lande, har godt et døgn senere indbragt bagmændene omkring 160.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det globale cyberangreb, der fredag aften ramte en lang række lande, har godt et døgn senere indbragt bagmændene omkring 160.000 kroner.

Det oplyser Bogdan Botezatu, der er seniorsikkerhedsanalytiker i antivirus-virksomheden Bitdefender. Han har sammen med øvrige analytikere undersøgt det globale cyberangreb, der ramte fredag aften.

»Indtil videre er der foretaget 97 betalinger, og hackerne har tjent i bitcoins, hvad der svarer til 24.000 dollar (cirka 160.000 kroner),« siger Bogdan Botezatu.

Bitcoins er en online, virtuel valuta, der blandt andet har den funktion, at den er anonym og derfor ikke kan spores.

»Derfor har man heller ikke nogen idé om, hvem eller hvor mange der står bag angrebet, lyder det fra Bogdan Botezatu.«

Fredagens cyberangreb består blandt andet af såkaldt ransomware, der stjæler data og efterfølgende kræver løsepenge for at frigive data igen.

Indtil videre er 170.000 unikke computere blevet ramt i omkring 120 forskellige lande, fortæller Bogdan Botezatu.

»Det gennemsnitlige beløb, som man betaler for at få data tilbage, er mellem 160 og 260 dollar (cirka 1000 og 1800 kroner),« siger han og tilføjer:

»Men priserne varierer fra land til land. I de fattige lande får man lidt rabat, så det her er billigere at få sin information tilbage.«