Istid i IT-branchen bliver længere

For første gang skal de danske IT-virksomheder indstille sig på at sælge mindre i år, selv om der stadig er lyspunkter. Der er akut behov for en IT-nødhjælpspakke, mener branchen.

Frosten varer ved i den danske IT-branche, der ikke skal forvente noget større tøbrud før til næste år. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Istiden i den danske IT-branche bliver længere end ventet, og 2009 vil for første gang i et årti direkte ende med en minusvækst.

»2009 bliver et endog særdeles vanskeligt år, selv om det på ingen måde er alt inden for IT-branchen, der er hårdt ramt. Derfor skal IT-branchen tænke anderledes og kreativt,« siger Per Andersen, administrerende direktør for analysehuset IDC i Norden og Benelux.

IDC udarbejder sammen med brancheorganisationen IT-Branchen, hvis medlemmer blandt danske IT-virksomheder står for 90 procent – eller 20 milliarder kroner – af den årlige IT-omsætning i Danmark, hver tredje måned et barometer for branchen.

Mindst to år endnu
Væksten i Danmark i 2009 vil gå i minus og falde med to procent, spår IDC nu, hvor forventningen i februar var et lille plus på 0,4 procent. Det er især salget af hardware (computere m.m.), der styrtdykker med 11,1 procent, mens salget af software og IT-ydelser fortsat vil vokse lidt, og interessen for udlicitering fortsat er stor.

»Der bliver stadig skåret ned på IT-ydelser. Det rammer især projekter, som gøres mindre eller deles op. Man kan sige, at resten må vente, også selv om der undervejs kommer gode ideer,« siger Per Andersen.

Han mener dog, at der fortsat er ganske gode muligheder for at trække vækst ud af markedet, hvis man har de rigtige produkter og ydelser.

»For IT er en del af løsningen, ikke kun af problemet,« understreger han.

IDC venter, at der går mindst to år, før IT-virksomhederne kan se frem til samme vækst som før finanskrisen.

»Men forhåbentlig kan vi allerede i 2010 se de første tegn på en forbedring,« siger Per Andersen.

Hjælp til 1,5 mia., tak
Selv om minusset skal dog ses i forhold til særdeles gode år for IT-branchen i 2007 og 2008, er situationen stadig alvorlig.

»Krisen kradser især hos de mange danske IT-virksomheder, der er midt i et vækst- og globaliseringsforløb. De er lige nu ramt af, at det er svært at skaffe penge til at sætte finansiering af ny udvikling i gang. Danmark bør gøre noget for at få dette vækstlag i gang, ligesom det er sket i Norge og Sverige,« siger Jane Eis Larsen, konstitueret, administrerende direktør for IT-Branchen.

Her har man tænkt IT ind i vækstinvesteringerne.

»Herhjemme har man slet ikke fremrykket investeringer i IT for at gøre Danmark klar, når nogle af kurverne begynder at vende. Man har diskuteret investeringer i byggeri, veje og jernbaner, men nøglen er venturemarkedet. Der skal simpelt hen laves en venturepakke i stik med bank- og forsikringspakkerne på 3 x 500 millioner kroner, så man kan understøtte igangværende og nye investeringer, for markedet er gået helt i stå,« siger branchedirektøren.IT-Barometeret: Vækst inden for IT og telekommunikation
  2008 2009 2010
Danmarks IT-vækst 2,0% -2,0% 1,9%
- ændring over tre måneder -1,2% -2,4% -0,7%
Nordens IT-vækst (Danmark, Norge, Sverige, Finland) 2,8% -0,7% 2,3%
Europas IT-vækst (16 vesteur. lande) 2,6% -2,2% 1,3%
Europas IT-vækst (9 central-/østeur. lande) 6,4% -10,6% 8,8%
Verdens IT-vækst 3,6% -1,8% 2,9%
Danmarks IT-vækst fordelt på      
- hardware -4,3% -11,1% 0,9%
- software 3,4% 1,8% 2,4%
- IT-tjenester 4,7% 1,0% 2,2%
Danmark, telekommunikation 0,7% -1,4% 1,5%
Kilde: IDC Nordic, juni 2009