ISS vil ansætte 100.000 indere

Det er kun fem år siden, at ISS gik ind på det indiske marked. Men allerede nu har selskabet små 50.000 ansatte i Indien, og det tal vil nå 100.000 inden for ganske få år. Årlige vækstrater på 40 pct. er på vej til at gøre Indien til et af ISS’ vigtigste markeder, selv om indtjeningen halter.

Jolly Kochery er Indiens mr. Cleaning. Han har skabt sig en formue på at opbygge et af de mest velfungerende rengøringsselskaber i Indien med 48.000 ansatte. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MUMBAI: Store betonklodser spærrer indkørslen til luksushotellet Taj Mahal Palace midt i Mumbai. Det er kun tre år siden, at hotellet var genstand for et af de mest blodige og rædselsfulde terrorangreb i Indiens historie. Ti terrorister angreb hotellet og dræbte 166 gæster og ansatte. Og kraftig vækst i ISS-terminologi skal tages bogstaveligt. Fra ISS’ ledelse i Indien lyder ambitionen på 100.000 mand inden for få år.

I dag er hotellet genopbygget og kan igen byde på et ophold i den yderste luksus. Men sporene fra angrebet spøger stadig på hotellet, hvor biler først skal undersøges af bombehunde, og hvor alle gæster må gå gennem metaldetektorer og tjekkes af vagter, før de kommer indenfor.

Fuld fart på sikkerhedsindustrien

Et sikkerhedsapparat, der med lethed matcher niveauet i en vestlig lufthavn, og som man kan finde på samtlige luksushoteller i Indien. Med andre ord sikkerhedsindustrien boomer i Indien. Og det samme gør den øvrige servicesektor, hvor landets økonomiske vækst har skabt et kæmpe behov for rengøringsfolk, portører og ejendomsfunktionærer.

For den danske servicegigant ISS er Indien lige nu et rent eldorado, hvor væksten nærmest virker ustoppelig.

»Indien er et fantastisk marked med et kæmpe potentiale. Vi etablerede os i 2005 og byggede forretningsplatformen gennem opkøb blandt andet af et sikkerhedsfirma i 2010 og har derigennem skabt en forretning, der både er lønsom og vokser kraftigt organisk. Vi vokser klart stærkere end den indiske økonomi. Jeg forudser i hvert fald ti gode år i Indien, hvor vi ville kunne holde årlige tocifrede vækstrater. Vi har i dag 48.000 ansatte i Indien, og det tal skal vokse væsentligt,« lyder det fra Jakob Stausholm, der er finansdirektør i ISS.

20.000 nyansatte om året

»Indien er netop nu vores kraftigst voksende forretning med en organisk vækst på mere end 40 procent Det er kun overgået af Indonesien. Det er helt naturligt for inderne at tænke i outsourcing. Det er jo landet, der er hjemsted for størstedelen af verdens callcentre,« siger Jakob Stausholm.

Med vækstrater på 40 procent skal selskabet hente næsten 20.000 nye ansatte om året. Det er dog en massiv udfordring:

»Det kræver megen træning, og det tager tid. Vi har dog erfaringen fra mange andre udviklende markeder som for eksempel Indonesien at trække på, så vi ser meget positivt på opgaven,« siger Jakob Stausholm.

Men selv om ISS ser positivt på den indiske udvikling, så må selskabet samtidig erkende, at Indien er et ualmindeligt konkurrencepræget marked, hvor omsætningen nåede 581 millioner kr. i 2010. Det er langt fra ISS’ største marked, Frankrig, der omsætter for otte milliarder kr. om året.

»Målt i danske kroner er vores omsætning ikke så høj som i mere udviklede lande. Vores marginer i Indien er for så vidt over gennemsnittet, men omsætningen skal op, så vi for alvor kan få en bedre bid af markedet. Det er den store udfordring i de kommende år. Grænsen for væksten er dikteret af, hvor dygtige vi er til at skaffe kunder fremover, og her må man erkende, at Indien er et voldsomt konkurrencepræget marked.