ISS tilbyder job til alle voksne asylansøgere

Mens regeringen arbejder på at finde en løsning for de afviste asylansøgere på landets asylcentre kommer rengøringskoncernen ISS nu med et tilbud til både regeringen og asylansøgerne.

ISS er ifølge Politiken torsdag parat til at ansætte alle de asylansøgere, der kan og vil arbejde. Det gælder både dem, der venter på at få deres sag afgjort, og dem, der har fået afslag, men ikke kan tvinges hjem, fordi forholdene i hjemlandet ikke tillader det.

»Vi kommer med det her tilbud af flere årsager. Den væsentligste er, at det er fantastisk svært at få arbejdskraft. Vi siger i øjeblikket nej til mange opgaver, fordi vi har svært ved at rekruttere arbejdskraft«, siger Maarten van Engeland, der er administrerende direktør for ISS i Danmark, til Politiken.

I alt bor der omkring 1.600 på centrene. 750 er afviste, og 850 er ved at få deres sag behandlet. Der er omkring 350 børn, så det er de arbejdsdygtige blandt de 1.250 voksne, koncernen vil ansætte - hvis regeringen tillader det.

»Det betyder så meget for ens selvværd, at man kan komme hjem og føle, at man har gjort dagens arbejde, så det er børnene, der venter på dig, og ikke dig, der sidder og venter på, at børnene kommer hjem fra skole«, siger van Engeland til Politiken.

Tirsdag sendte ISS et brev til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og anmodede hende om at tage koncernens forslag med i hendes overvejelser. Van Engeland ved godt, at det kan opfattes, som om ISS blander sig i politik. Han understreger, at ISS ikke kunne drømme om at blande sig i, om de pågældende skal have asyl eller ej.

»Vi siger kun, at vi gerne vil beskæftige dem i den tid, hvor de afviste sidder og venter på, at deres hjemlande kan tage imod dem. I den tid kan de få en meritgivende uddannelse og et arbejde, som gør, at de kan bruge uddannelsen, når de vender hjem. Det er jo nogle af de samme repatrieringstanker, regeringen i forvejen gør sig«, siger direktøren til Politiken.

Han lægger ikke skjul på, at tilbuddet er sendt lige nu, fordi regeringen i øjeblikket overvejer, hvad der skal ske.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) havde onsdag aften endnu ikke læst brevet fra ISS.

Hos regeringens faste samarbejdspartner på asylområdet, Dansk Folkeparti, afviser udlændingeordfører Peter Skaarup blankt: »De afviste asylansøgere skal ikke have fast arbejde. De skal tilbage til deres hjemland«, siger han til Politiken.