ISS har fået fuldt udbytte af årelang transformation

Med onsdagens regnskab markerede ISS-koncernen, at rejsen fra vækst- til udbytteselskab er fuldført. Nu skal pengene strømme mod aktionærerne.

Jeff Gravenhorst, Group CEO hos ISS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag leverede ISS sit andet årsregnskab efter børsnoteringen i 2014. Mest i øjenfaldene var det, at ISS skruer udbyttet til aktionærerne op med 51 procent til 7,40 kroner per aktie.

Det er ingen tilfældighed.

Danske ISS har nemlig siden årtusindskiftet udviklet sig med raketfart fra at være et næsten rent europæisk rengøringsselskab til i dag at tilbyde kunder i hele verden store pakkeløsninger med både kantinedrift, sikkerhed, bygningsvedligeholdelse og rengøring.

Transformationen fra rengøringsvirksomhed til bred outsourcingsvirksomhed er sket under ledelse af kapitalfondene Goldman Sachs og EQT. De to kapitalfonde købte i 2005 ISS og afnoterede selskabet.

Kort efter begyndte ISS at opkøbe komplementerende virksomheder. Det betød at virksomheden kunne udvide forretningsområderne og opnå synergi.

Ifølge administrerende direktør Jeff Gravenhorst er det blandt andet synergi fra nye brede kontrakter, der betyder, at ISS onsdag kunne hæve udbyttebetalingen til aktionærerne.

»Det vil sige, at vi kan levere kantinedrift, rengøring, teknisk vedligeholdelse og reception under en hat. Det er de produkter, der rent faktisk driver vores resultater lige nu,« siger Jeff Gravenhorst.

Samtidigt er den gæld, der blev stiftet i forbindelse med opkøbene i nullerne, blevet nedbragt markant, og derfor kan pengestrømmen bruges på dividender til aktionærerne i stedet for gældsafvikling.

»Vores driftmarginer er vokset, vores cashflow er rigtig stærkt, og vi har reduceret vores renteomkostninger. Alt det gør, at vi i sidste ende har kunnet betale et flot udbytte og samtidigt beholde nogle penge i kassen til at reducere gælden,« siger Jeff Gravenhorst.

Han forklarer, at ISS for niende kvartal i træk er blevet mere lønsomt, og han forventer at udviklingen kan forsætte blandt andet i kraft af synergiskabende opkøb.

Operationen er fuldført

Den øgede udbyttebetaling markerer, at ISS er lykkedes med den langsigtede strategi, der begyndte for mere end et årti siden. Det forklarer Søren Løntoft Hansen, der dækker ISS som senioranalytiker i Sydbank.

»Under kapitalfondenes ejerskab har ISS stiftet gæld og fortaget opkøb i en sådan grad, at almindelige aktionærer nok ikke ville have accepteret det. Derfor har kapitalfondenes ejerskab også betydet, at virksomheden har kunnet udvikle sig i det tempo den har. ISS ville aldrig kunne have vokset så hurtigt organisk,« siger Søren Løntoft Hansen.

Han ville ikke blive overrasket, hvis 2016 byder på endnu større dividender og måske endda et aktietilbagekøbsprogram.

ISS-aktionærerne håber, at han får ret.