ISS-handel risikerer at gå i vasken

Mindst 75 procent af aktiekapitalen i G4S skal stemme ja til købet af ISS. Der er reel risiko for, at købet bliver blokeret af vrede aktionærer

Rengøringskæmpen ISS er blevet solgt til sikkerhedskoncernen G4S. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfondene og G4S skal ikke regne med, at det er en given sag, at det store opkøb går igennem som planlagt.

Det advarer flere iagttagere om oven på det kraftige kursfald, G4S-aktien har oplevet oven på nyheden. Mandag faldt aktien 22 procent, men den steg dog godt ni procent igen i går.

Kursfaldet er ledsaget af en hel stribe negative bedømmelser fra aktieanalytikere i hele Europa, som i går sænkede deres bedømmelse af G4S-aktien, typisk fra »køb« til »hold«. Deres skepsis gælder flere forhold, men handler først og fremmest om, at den pris, G4S skal betale for ISS, vurderes som høj.

En del af købsprisen skal finansieres ved at udstede nye aktier til ISS’ ejere, og hele transaktionen skal derfor godkendes på en ekstraordinær generalforsamling i G4S 2. november. Og godkendelsen bliver ikke nødvendigvis en formssag.

»Det er et vanskeligt spørgsmål, men ja, der er altid en risiko for, at sådan en handel bliver blokeret, når den skal for en generalforsamling,« siger aktieanalytikeren Caroline de la Soujeole fra den britiske investeringsbank Seymour Pierce.

Herhjemme er aktieanalytikeren Daniel Patterson, SEB, enig i, at risikoen for et sammenbrud er reel.

»Det er usædvanligt, at en handel falder på gulvet, efter at de to ledelser har givet hånd på den, og begge bestyrelser sagt god for den. Men der er en reel risiko for det i denne sammenhæng, fordi der er tale om et såkaldt reverse takeover, hvor en generalforsamling i G4S skal godkende handelen,« siger han.

G4S’ ledelse skal ifølge britisk lovgivning have opbakning fra 75 procent af kapitalen for at få gennemført handelen, så der skal ikke mere end 25 procent til for at blokere. Over halvdelen af aktierne i G4S er dog samlet hos 13-14 store institutionelle investorer, og selskabet har selv oplyst, at det har talt med sine største aktionærer forud for handelen. Det skal man dog ikke lægge for meget i, mener Patterson.

»Hvis mandagens kursfald fortsætter, vil det være tegn på øget utilfreds hos aktionærerne og dermed øget risiko for, at handelen bliver blokeret på generalforsamlingen 2. november, og man kan således ikke tage for givet, at et flertal bakker op. Jeg tror, at hvis selskabet allerede havde fået garanteret opbakning fra en væsentlig andel af aktionærerne, havde de meldt det ud,« siger han.

Analytikernes kritik af handelen går på en række forhold. Den høje pris belaster G4S med ny gæld og udvander de nuværende aktionærers ejerandele, fordi der skal udstedes nye aktier. Derudover bliver selskabets fokus ændret væk fra sikkerhed og bevogtning og over mod rengøring, og det kan både blive besværligt og koste rentabilitet og overskudsgrad, for populært sagt tjener man bedre på at holde vagt end på at gøre rent.

Caroline de la Soujeole fra Seymour Pierce er en af de analytikere, som nu har nedgraderet G4S til »hold«:

»Det har vi gjort på grund af integrationsrisikoen i handelen og på grund af den store gæld, som G4S får. Desuden vil EQT og Goldman Sachs komme til at eje 11 procent af aktierne i G4S, som er låst i ni måneder. Det giver et stort opstemmet udbud i aktien.«

Alt sammen er det grunde til utilfredshed, og i kulissen lurer hedgefondene, som gerne investerer kortsigtet i en aktie for at presse selskabets ledelse til at handle.

Dansk erhvervsliv fik senest besøg af hedgefondene, da nogle af dem sidste år true-de med at blokere for salget af Danisco til DuPont. Truslen endte med at få DuPont til at forhøje den tilbudte pris. Men denne gang vil det så handle om at sænke prisen, hvis hedgefondene begynder at blande sig.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at nogle hedgefonde vil gå ind og købe op i et forsøg på at blokere handelen, ligesom vi så med Danisco,« siger en centralt placeret G4S-investor, som ønsker at være anonym.

Se TV: ISS-salg: En trist dag for DK