ISS' aktionærer får ekstraordinært trekvart milliard i udbytte

ISS tynder ud i pengekassen og lader overskuddet flyde tilbage til aktionærernes lommer. Den beslutning sker i stedet for at afbetale gæld eller foretage aktietilbagekøb, fortæller firmaets topchef.

Jeff Gravenhorst, Group CEO hos ISS. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom omsætningen i den danske servicevirksomhed ISS er faldet en lille smule i tredje kvartal sammenlignet med samme periode sidste år, så er bundlinjen steget og gælden faldet. Derfor kunne ISS’ topchef, Jeff Gravenhorst, onsdag glæde aktionærerne med, at man udbetaler fire kroner i ekstraordinært dividende pr. aktie – i alt 743 mio. kroner, der løber tilbage i aktionærernes lommer fra ISS’ konti.

Det sker i stedet for at afvikle yderligere på gælden eller foretage aktietilbagekøb, fortæller Gravenhorst.

»Vi har en kapitalallokeringspolitik, der er meget klar, og det har den været, siden vi blev børsnoteret. Rent kapitalstrukturmæssigt skal vi være et sundt selskab, men hvis vi kommer ned på en gældsætning, der dybest set er for lav, opstår der en mulighed for, at vi kan udbetale nogle penge til vores aktionærer,« siger Jeff Gravenhorst.

I løbet af tredje kvartal er ISS’ gæld faldet til at være cirka 240 procent af EBITDA, og det er en kende for lavt, mener topchefen.

»Hvis vi ligger for lavt i gæld, har vi ikke nogen specielt effektiv forretning, fordi det er dyrere at blive finansieret med egenkapital i stedet for fremmed kapital – og specielt i øjeblikket. Så må vi hellere trække gælden lidt op og returnere nogle af de penge, og det er faktisk det, vi nu gør,« fortæller Jeff Gravenhorst, der siger, at en anden mulighed havde været tilbagekøb af aktier. Men når det ikke sker, er det efter dialog med de største aktionærer.

»Man kan gøre begge dele. Det er et spørgsmål om, hvad aktionærerne synes er den bedste måde at få pengene returneret på. Vi har valgt denne gang at lave en dividende, fordi det er hurtigt, effektivt og kosteffektivt. Den 11. november er det overstået – pengene er udbetalt, end of story. Men måske vælger vi noget andet en anden gang,« siger Jeff Gravenhorst, der har været CEO ved ISS siden 2010.

Kerneområde vokser

Overordnet set kalder Gravenhorst kvartalet for »fornuftigt«. Særligt tilfreds er han med, at ISS’ oplever en stor organisk vækst på sine Integrated Facility Services, der beskrives som et kernenområde, hvor man i lokal valuta har haft en fremgang i omsætningen på 15 procent. Derudover peger topchefen på, at omsætningen i Syd-, Mellem- og Nordamerika – det, ISS kalder »Americas« - er vokset sammenlignet tredje kvartal i 2015.

Dette til trods, er det netop ét af landene i Americas-regionen, Gravenhorst udpeger som den største synder i regnskabet. Den brasilianske økonomi har blødt hele året, og derfor har ISS været nødt til at trimme forretningerne i det store sydamerikanske land.

»Brasilien er et svært marked for os, og det har det været i lang tid efterhånden. Derfor reducerer vi vores tilstedeværelse i landet ret signifikant, og går ud af en række kontrakter, for at blive mindre men stærkere. Det har gjort lidt ondt på toplinjen og på den organiske vækst,« siger Jeff Gravenhorst, der dog kan glæde sig over en samlet organisk vækst på 3,6 procent for året og 3,3 procent for kvartalet.

I forbindelse med kvartalsregnskabet offentliggør ISS desuden, at de har erhvervet sig Apunto, der beskrives som ét af Chiles førende firmaer på cateringområdet. Handlen løber op i 67 mio. kroner oplyser ISS, og betyder, at skaren af ansatte i det københavnsk-baserede firma stiger med 700 personer. Globalt set har ISS dog reduceret antallet af sine ansatte med mere end 13.000 sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Dermed er ISS for første gang i mange år kommet under en halv million ansatte.

Kampen om SIND Ungdom