Israel uforstående over for Danske Bank

Israels ambassadør i Danmark mener Danske Bank fører mellemøstpolitik med uforholdsmæssig stor fokus på Israel ved at droppe investeringer i to selskaber, der arbejder i bosættelser.

Temperamentet slår flammmer når de jødiske bosættere og pælestinænserne diskuterer situationen på den besatte vestbred. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAZEM BADER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Danske Banks beslutning om at droppe investeringer i to selskaber på grund af deres aktiviteter på den besatte Vestbred er politisk motiveret og fokuserer uforholdsmæssigt meget på Israel. Det mener Israels ambassadør i Danmark, Arthur Avnon, der karakteriserer beslutningen som "uheldig".

"Det, de virkelig gør, er at lege med politik, og ikke, som de siger, at bekymre sig om moralske værdier eller overtrædelser af internationale normer. For sagen om de administrerede territorier og bosættelserne er et rent politisk anliggende, som skal løses i forhandlinger mellem parterne i konflikten i Mellemøsten," siger Arthur Avnon.

Danske Bank offentliggør i dag, at de ekskluderer de to israelske selskaber Elbit Systems og Africa Israel Investments fra de selskaber, de investerer i. Begrundelsen er, at de to selskaber overtræder internationale normer. Elbit leverer overvågningsudstyr til separationsmuren, som den internationale domstol har dømt ulovlig, og Africa Israel bygger huse i de jødiske bosættelser, som internationalt opfattes som ulovlige.

Arthur Avnon forholder sig ikke til de to selskaber specifikt, men mener ikke at argumentet om brud på internationale normer holder. "Hvem definerer hvad internationale normer er? Hvis FN, med 192 lande, hvoraf de fleste ikke er demokratier og hvor islamiske og arabiske lande automatisk har flertal, vedtager resolutioner som fordømmer det eneste demokrati i Mellemøsten og ignorerer de rigtige misbrugere af menneskerettigheder, vil du så definere de resolutioner som en international norm?," spørger Avnon, der føler Israel får uforholdsmæssig stor opmærksomhed.

"De (Danske Bank, red.) burde i det mindste være ærlige og svare reelt på, om de ville tage den samme beslutning vedrørende deres forretning med virkelige menneskerettigheds-misbrugere som Saudi Arabien, Iran eller nogle store lande i Asien, som jeg ikke bryder mig om at nævne ved navn," siger Avnon.

Han vil dog ikke kritisere Danske Bank, hvis beslutningen er strengt forretningsbaseret. "Virksomheder har ret til at foretage deres egne beregninger og de eneste, de skal rapportere til, er deres aktionærer. Over for dem må de svare på hvordan virksomheden vil have finansiel fordel af beslutningen," siger Arthur Avnon.