Israel knytter gyldne håb til hjernen

Israel har de senere år haft succes med at opdyrke og forstærke iværksætterkulturen. Nu skal der også mere fokus på de såkaldte hjernevirksomheder.

Den israelske præsident har mobiliseret stærke kræfter for at få sat gang i hjernevirksomhederne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TEL AVIV: Præsident Shimon Peres har en vision om, at Israel skal blive førende inden for virksomheder, der beskæftiger sig med hjernen.

»Der er ingen tvivl om, at forskning i hjernen det næste årti vil revolutionere vores liv og få konsekvenser for store og vigtige områder som medicin, uddannelse og IT for at nævne nogle få. Desuden vil det ikke kun lindre patienternes lidelser af sådanne invaliderende sygdomme som Parkinsons og Alzheimers, men også afføde store økonomiske belønninger,« sagde Shimon Peres på konferencen Braintech, der i disse dage afvikles i Tel Aviv.

Den israelske præsident har mobiliseret stærke kræfter for at få sat gang i hjernevirksomhederne. Det er blandt andet det israelske vidunderbarn Rafi Gidron, der i 1997 solgte sin virksomhed til Lucent for næsten 30 milliarder kroner.

Rafi Gidron har tiligere udtalt, at drømmen om at gøre Israel til verdens førende hjerneland er et så ambitiøst mål, at det kræver inddragelse af folk fra mange forskellige videnskabelige discipliner, universiteter og erhvervsliv. Og man forsøger at samle trådene i en nonprofit-organisation kaldet Brain Technologies.

Hver tredje har en hjernesygdom

Det skønnes, at cirka to milliarder mennesker lider af hjernesygdomme, og flere end 2.000 milliarder dollar er brugt over hele verden på årsbasis til at behandle sådanne problemer.

Israel har tidligere haft succes med at kaste mange kræfter ind på et vigtigt satsningsområde, hvor man vil være nummer ét i verden. De senere år har landet eksempelvis gjort en stor indsats for at gøre storbyen Tel Aviv til verdens førende for iværksættere.

Hila Oren, direktør i Tel Aviv Global City, er en af de drivende kræfter i forsøget på at gøre Tel Aviv til verdens bedste by for iværksættere. Også for udenlandske iværksættere.

»Lige nu kommer mange for at mødes på konferencer som DLD. Men drømmen er, at flere iværksættere senere kommer til Tel Aviv for at blive,« siger hun.

Kamp mod de store

Iværksætterkonferencen DLD er et af mange initiativer, der skal forstærke iværksætteriet i Israel.

Silicon Valley, Berlin og London regnes p.t. for de områder med flest iværksættere i absolutte tal.

Men tallene for Tel Aviv er stigende. Eksempelvis fremgår det af landets egne tal, at der mellem 2007 og 2011 åbnede i alt 635 israelske hi-tech virksomheder i Tel Aviv. I samme periode lukkede 345.