Israel imponerer på iværksætterfronten

Det er ikke noget tilfælde, at Mellemøst-nationen bliver benævnt som et fyrtårn i det globale iværksættermiljø. Men Israel er også i en speciel situation, forklarer chefen for Vækstfonden.

Foto: AMMAR AWAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israel imponerer, når det kommer til iværksætteri og tiltrækning af venturekapital. Og set gennem Vækstfondens direktør Christian Motzfeldts briller er der al grund til at vise respekt for den israelske model.

Han mener dog, at man skal være forsigtig med at tro, at den israelske model kan kopieres én til én og bruges som en køreplan for, hvordan et land som Danmark skal få iværksætteri og innovation op i gear. Der er nemlig nogle forskelle, som gør Israel ganske unik – og som har været store faktorer i skabelsen af den iværksætterkultur, som landet er kendt for.

Tre særlige ting ved Israel

Christian Motzfeldt peger på tre elementer, der er specielle ved Israel, og som man ikke kan komme uden om.

Én ting er, at landet i 1990erne oplevede en voldsom tilflytning fra specielt Rusland. Den israelske regering var på få år tvunget til at få aktiveret de omtrent 800.000 nye borgere – der trods relativt højt uddannelsesniveau ikke havde hverken sproglige eller kulturelle forudsætninger for at integrere sig ved egen kraft på arbejdsmarkedet og i økonomien.

Udfordringen blev blandt andet imødekommet ved at sætte gang i omfattende projekter, der skulle sende tilflytterne ud ad iværksættervejen. Der blev simpelthen sat store midler af til at få nytilflytterne til at stå på egne ben, så de ikke blev en byrde for samfundet.

En anden forskel er ifølge Christian Motzfeldt, at Israel – qua sin voldsomme moderne historie – har en stor forsvarsindustri, som alt andet lige sætter et markant fodaftryk på innovationen for erhvervslivet.

Det tredje element, som Vækstfondens direktør fremhæver, er nationens tætte bånd til USA. Det jødiske mindretal i USA har traditionelt haft en stemme, der bliver lyttet til, og venskabsmæssige og familemæssige-bånd på tværs af Atlanterhavet kan også være en faktor, når det handler om at sende amerikansk venturekapital til Israel og israelske virksomheder til USA. Og USA er alt andet lige verdens største økonomi og det dominerende globale vækstlokomotiv.

Ovenstående forskelle ændrer dog ikke på, at Christian Motzfeldt mener, at israelerne har grund til at være stolte over den udvikling, der er sket. Og at det er værd at skele til, hvordan deres løsningsmodeller fungerer.

»Det er jo svært at kopiere en model, som et andet land har gjort brug af. Der er bare forskelle landene imellem. Man kan dog ikke ignorere, at de har gjort det godt i Israel. Der er i høj grad grund til at være imponeret. Der er også grund til at se på, hvad vi kan lære af det, og hvilke erfaringer vi kan bruge,« siger han.

Vækstfondens direktør peger på, at det er lykkedes Israel at opdyrke og forfine den iværksætter- og kommercialiseringsmodel, der i stigende grad har vist sig vigtig i forbindelse med, at globaliseringen – og dermed udflytningen af industriarbejdspladser – har taget fart.

Modellen – krydret med det, som Chris­tian Motzfeldt betegner som en helt speciel israelsk kampånd, når det drejer sig om at etablere sig en tilværelse med fremgang – mener han, er en kombination, der kaster resultater af sig.

Skal ikke lade sig forblænde

Igen minder han dog om, at man ikke nødvendigvis skal lade sig forblænde af Israels succes. Han peger på den ene side på tal, der viser, at 2013 bød på tilbagegang for Israel, når det kommer til anskaffelsen af venturekapital.

En opgørelse fra IVC Research Center viser, at 13 fonde sidste år skaffede lidt over en halv milliard dollar. Det er mere end en fjerdedel mindre end det årlige gennemsnit det seneste årti.

Derudover er Israel ikke alene i verden. Der er konkurrence. De fleste nationer i Vesten har fået øjnene op for, at det er nødvendigt at fremelske et bedre iværksættermiljø. I den forbindelse er Danmark ikke noget dårligt eksempel, lyder det fra Vækstfondens direktør.

Her ser man ifølge Christian Motzfeldt, at det offentlige fokus på venture og iværksætteri, der for alvor kom på banen i begyndelsen af det nye årtusinde, begynder at kaste resultater af sig. Kulturen er ved at ændre sig.

»Det, vi ser herhjemme i dag, har jo en langt højere kvalitet end for bare ti år siden. De iværksættere, jeg møder, er langt mere velforberedte og deres forretningsplaner er mere veludbyggede. Det er ikke to-tre personer med en idé mere. Der er stærkere teams nu – og mange har mere erfaring,« siger han og tilføjer:

»Vi kan hele tiden blive bedre, og vi skal da lære af andre. Men det er ikke ensbetydende med, at vil skal lægge os i halen af eksempelvis Israel. Det her tager tid, men vi er godt på vej.«